Polet okoli sveta

Raziskovalni del misije o črnem ogljiku v zraku

ogljik
Črni ogljik v zraku
foto: http://www.worldgreenflight.com/

Ključni cilj misije je zbrati čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu – črnem ogljiku, njegovi koncentraciji, izviru in poreklu tekom celotne poti.

Črni ogljik velja za drugega najpomembnejšega povzročitelja podnebnih sprememb, po nekaterih podatkih naj bi povzročal od 30 do 40 odstotkov segrevanja. Ker je črn, absorbira svetlobo in s tem segreva ozračje.

Po besedah dr. Griše Močnika iz podjetja Aerosol, ki bo bdelo nad celotnim raziskovalnim delom misije, lahko ukrepi za zmanjšanje koncentracije črnega ogljika v zraku predstavljajo pomemben dejavnik v upočasnjevanju segrevanja ozračja. V primerjavi z ogljikovim dioksidom je njegova življenjska doba v ozračju namreč občutno krajša; z omejevanjem njegovih izpustov lahko tako v zelo kratkem obdobju dosežemo opazne spremembe v ozračju in na tak način upočasnimo segrevanje atmosfere.

Posebnost misije je tudi v tem, da bo merjenje potekalo na višini treh kilometrov, kjer meritve doslej še niso bile opravljene.

Zbrane podatke bodo uporabili za znanstveno raziskavo, s katero želijo na globalni ravni preveriti segrevanje atmosfere, nato pa bodo nadaljevali na regionalnih območjih, ki so z vidika črnega ogljika najbolj problematična (Arktika, Sredozemsko morje, jugozahodna Azija, Indija, Himalaja, Tibet, Kitajska in Sibirija).