Intervju

Teleportacija človeka – znanstvena fantastika

V Ljubljani je gostoval dr. Anton Zeilinger, eden od osrednjih svetovnih znanstvenikov na področju kvantne teleportacije

Beseda teleportacija vam je najverjetneje znana iz kultnih Zvezdnih stez, v katerih so teleportirali ljudi. Poenostavljeno rečeno, s teleportacijo si najpogosteje predstavljamo, da se skupina atomov na enem kraju razstavi in čudežno prenese na neki drugi kraj, kjer se spet sestavi. Ampak naše predstave močno prehitevajo realnost, pravzaprav ni nujno, da jih bo realnost kdaj dohitela.

“Da bi nekoč teleportirali celega človeka? Ne, to je znanstvena fantastika.” – dr. Anton Zeilinger

Zeilinger pravi, da je kvantna teleportacija prenos informacij, in v tem smislu nikakor ni znanstveno-fantastična izmišljotina. “Teleportacija je realnost, a ne v smislu potovanj – tukaj vas moram na žalost razočarati –, ampak kot metoda prenosa informacij. Kvantni računalniki se, denimo, lahko pogovarjajo na tak način, da uporabljajo teleportacijo. To smo v eksperimentih tudi preizkusili in dokazali na razdalji več kot 140 km. Ne deluje le na fotonih, ampak tudi na atomih.”

Bistvo kvantne teleportacije je v tako imenovani kvantni prepletenosti. To pomeni, da sta dva delca povezana, čeprav sta prostorsko ločena, ob tem pa lahko tudi na zelo velikih razdaljah delujeta kot en sistem. “Dva delca sta kvantno prepletena na podoben način kot identična dvojčka. Ampak s pomembno razliko – kvantno prepletena dvojčka ne bi imela barve las, preden ju ne bi opazil. Če torej najprej opazim prvega in vidim, da ima blond lase, takšno barvo las nemudoma dobi tudi drugi dvojček,” pojasnjuje Zeilinger.

Takšno povezanost dveh oddaljenih delcev je Einstein imenoval »fantomsko delovanje na daljavo«, menil je, da je kaj takega absurdno in nemogoče, Zeilinger zdaj dokazuje nasprotno.

“Res bi rad vedel, kaj bi si Einstein mislil o tem, kar zdaj ugotavlja in dokazuje fizika. Upam, da mi bo nekoč povedal.”

In pri čem so delci, ki so tako zelo oddaljeni, a vendar povezani med sabo, lahko koristni za prihodnji napredek na planetu?

Ti pojavi niso le intelektualne zanimivosti, ampak tvorijo podlago za novo informacijsko tehnologijo, ki temelji na konceptih, kot so kvantna komunikacija, kvantna kriptografija in kvantno računalništvo.

S pomočjo kvantne teleportacije bi lahko na velike razdalje pošiljali velike količine informacij, predstavlja pa potencial tudi za učinkovitejše kodiranje sporočil.