Kakšno sporočilo je 24 profesorjev poslalo dijakom?

Nastanitev šestih mladoletnih prebežnikov v Dijaški in študentski dom Kranj, ki je neslavno padla v vodo, je odprla vrsto vprašanj in naletela na številne odzive. Niso pa se oglasili tisti, ki bi se v takih primerih morali.

Lani je v Sloveniji zaprosilo za mednarodno zaščito 42 otrok – za manj kot en avtobus, zataknilo pa se je že pri šestih. Večina staršev otrok, ki že bivajo v kranjskem dijaškem domu, nasprotuje nastanitvi vrstnikov svojih otrok, ki so v naši državi brez staršev.

A bolj kot strah staršev bi nas moral skrbeti odziv nekaterih gimnazijskih učiteljev, ki ostro nasprotujejo namestitvi. Ti ljudje namreč učijo, usmerjajo in oblikujejo otroke. Si ne želijo vzgojiti generacij ponosnih, samozavestnih in pogumnih ljudi? Se 24 profesorjev danes sprašuje, kakšno sporočilo so poslali dijakom? Jih ne skrbi, da bodo prav ti mladi, ki jih oni pomagajo vzgajati, nekoč sooblikovali družbo, polno strahu in nevednosti?

To bo namreč družba obvladane množice prestrašenih posameznikov, skritih za štirimi stenami, obdanih s predsodki in stereotipi, nezmožnih sobivanja z drugimi. In takim ljudem bo preprosto vladati. Zato zdaj ne gre več za migrante.

Usoda beguncev iz vojnih območij, ekonomskih migrantov, ki legitimno iščejo boljše življenjske razmere, je zgolj orodje za politični boj z namenom prevzema oblasti. Le tako lahko razumemo del politike in njene najvidnejše predstavnike, predvsem poslance, ki z natančno določeno strategijo generirajo sovraštvo in podpihujejo privržence.

Ob nesposobnosti jasnega komuniciranja vlade, ki, zdaj je vse bolj očitno, nima nikakršne strategije reševanja migrantskega vprašanja, nestrpnost postaja prevladujoče mnenje, ki se kot povodenj razliva po državi. Molčijo predstavniki cerkve, molčijo nekdaj najglasnejši zagovorniki otrokovih pravic.

Po dolgotrajnem molku se je vendarle oglasil predsednik republike Borut Pahor, ki pa ni obsodil kranjskih dogodkov in ki se mu pozivi k strpnosti ne zdijo dovolj koristni. Res, bolj koristen bi bil kakšen predsedniški obisk – morda v Šenčurju, Logatcu in v Kranju.