Na poti iz Tolmina prek Španije in Italije v Baku in Zagreb

27-letni Kristjan Čujec se je začel ukvarjati z malim nogometom že v osnovni šoli. Pri MNK Puntar je vztrajal do odhoda v tujino. Za mali nogomet se je odločil, ker ima igralec pri njem več stika z žogo kot na velikih nogometnih igriščih. “Futsal”, kot so mali nogomet poimenovali pri evropski nogometni zvezi UEFA, je izjemno priljubljen v Braziliji, Španiji, Italiji, na Portugalskem in v Rusiji. V Evropi se večinoma igra v dvoranah. Pri najboljših evropskih klubih in v najboljših reprezentancah prevladujejo brazilski nogometaši. Kristjan Čujec v pogovoru s Sandijem Škvarčem to pripiše vzgoji nogometašev v Braziliji, ki od 6 do 16 leta igrajo predvsem mali nogomet. Na večja igrišča prestopijo, ko so že izdelani igralci malega nogometa.

Brazilski slog igre z veliko streli na gol so prevzele reprezentance in ekipe iz zahodne Evrope. Na vzhodu Evrope je še vedno najpomembnejša posest žoge, na Balkanu pa posamična kreativnost igralcev. Vse bolj pa sta povsod pomembni vzdržljivost in moč posameznikov. V taktičnih postavitvah po mnenju Kristjana Čujca na privlačnost dvoranskega nogometa slabo vpliva vloga vratarja-igralca. Vrača se igranje s pivotom v napadu. Za dobrega nogometaša ni pomembna samo spretnost obvladovanja žoge.

“Če bi bilo to odločilno, bi bila ena žoga v igri enostavno premalo.”

Kristjan Čujec je svoje nastope v tujini začel v Španiji, najprej v Segoviji, kasneje v Navari. Kariero je nadaljeval v Italiji. Preselil se je bliže domu, najprej v Pesaro. Po evropskem prvenstvu v Belgiji je za dva meseca prestopil k Arasu iz Bakuja. S to ekipo je igral na zaključnem turnirju lige prvakov. Po azerbajdžanski pustolovščini je sledila vrnitev v Italijo k Astiju. Več o svojih izkušnjah z igranjem malega nogometa v tujini pa nam je nogometaš s Tolminskega povedal v pogovorni oddaji V sredo.

Sandi Škvarč