Ime leta

Ime leta 2015 je Ciril Zlobec

"Ljubezen je dvoedina – sta dva in hkrati ena sama ljubezen. To je kot sizifova skala – je ambicija in gre skozi vsa stanja človeškega čutenja v življenju."

OV7A4984
foto: Val 202/Sandi Fišer

Ime leta 2015 je pesnik Ciril Zlobec. Ob svoji 90-letnici je izdal pesniško zbirko Ljubezen – čudež duše in telesa. 90 pesmi, razdeljenih v več ciklov, je posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo, ki stopa tudi v metaforo življenja samega.

“Razlogi za življenje so! Celo ko je življenja v nas vse manj in manj.”

Ciril Zlobec iz pesmi Razlogi so, posvečeni hčerki Varji.

Ciril Zlobec je v svojem dolgem življenju prebrodil veliko stvari. Tudi krizo, ki v Evropi traja že kar nekaj časa.

"Smo že nekaj časa v svetovni civilizaciji, ki je najbolj zapletena. Vsi jo ustvarjamo in soustvarjamo, ampak nihče ji ni kos, da bi jo obvladoval. Ukrepi od danes do jutri, nervoza … Uskladiti bi morali socialo z odnosom do človeka kot posameznika in njegovega dostojanstva. To nam manjka."

Govorimo o podaljševanju življenjske in delovne dobe, nihče pa ne ureja problema, kako zaustaviti naraščajočo brezposelnost in zlasti omogočiti usposobljenim mladim, da polni elana vstopijo v poklicni svet. Tako pa ostajajo mamini sinčki do 35. leta.

"Beseda ‘otroci’ je zame najlepša v slovenskem jeziku. Otroci so očetu najpomembnejši."

Srečnega Sizifa v mitologiji bogovi kaznujejo, da mora vse življenje valiti skalo na hrib, pod vrhom se mu ta izmuzne – in vse mora začeti znova. To naj bi bila strašna kazen.

"Sodobni človek ve, da bo valil to skalo svojega življenja, svoje usode do konca. Nikoli je ne bo spravil do vrha, saj bi se potem razočarano ozrl nazaj. Bistvo je, da kljubuješ bogovom. Srečni Sizif je tisti, ki ga niti bogovi kot simbol avtoritarnosti ne morejo zaustaviti v njegovi življenjski ambiciji, pa tudi če je ta zgrajena iz samih porazov," je pripovedoval Ciril Zlobec, ko so ga poslušalci Vala 202 julija izglasovali za ime meseca julija.