Ste aktiven uporabnik spleta? Ali všečkate, delite in prenašate vsebine s spleta ter na spletu? Naj vas rešimo pred nepotrebnim plačevanjem kazni! Spregovorili bomo o avtorskih pravici na spletu, o katerih pri nas vemo občutno premalo – kljub temu, da je pri nas to področje zakonsko urejeno že 20 let!

Veliko ljudi ne ve, da na spletu kršijo avtorske pravice

Ste tudi vi med tistimi, ki prosto delijo videe in slike na Facebooku in Instagramu? Pa ste se kdaj vprašali, ali ne gre morda za avtorsko zaščiteno delo? “V Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah – slovenski je podoben drugim – avtor s trenutkom, ko ustvari delo, ki je individualna intelektualna stvaritev, zanj dobi avtorsko pravico, ki velja ne glede na to, ali se delo izkorišča v analognem svetu ali v javnosti na spletu.

V Sloveniji tovrsten zakon velja že 20 let. Kaj ugotavljamo? Še vedno opažamo množične kršitve avtorskih pravic, tudi zato, ker mnogi ne vedo, da je njihovo ravnanje v nasprotju z zakonom oziroma prepovedano. Prav tako v Sloveniji poznamo malo sodnih primerov, povezanih s kršitvijo avtorskih pravic.

“Pri množičnem spletnem izmenjevanju je uveljavljanje teh pravic oteženo, zato se je govorilo, da splet pomeni konec avtorskega prava, kot smo ga poznali.”

Maja Bogataj Jančič, Inštitut za intelektualno lastnino

Maja Bogataj Jančič meni, da trenutno ni dovolj politične volje, da bi radikalneje razmislili o tej problematiki, pa vendar so se na evropski ravni že pokazali obrisi mogočih rešitev.

Uporabljajte licence

Kako naj se torej posameznik zavaruje? “Najprej se mora odločiti, kako želi pravice upravljati; ali želi prepovedati kakršno koli izmenjavo ali bo dovolil, da se vsebine prosto širijo. Ker vemo, da na spletu velja pravilo ‘vse pravice pridržane’, naj avtor delo objavi pod pogoji proste licence.

Na trgu jih je sicer več, med najbolj znanimi pa so licence Creative Commons.

Miha Pongrac