Malokatera tema je tako poenotila slovensko politiko kot prav ograja

Najprej je bila beseda na O, potem so bile prepreke in tehnične ovire, zdaj je beseda na O meso postala. Slovenija pa je pričakovano razdeljena na ljubitelje in sovražnike bodečih ograj. Nekaterim žica prinaša varnost pred migranti, drugi občutka strahu sploh nikoli niso imeli. A tisto, kar poleg ograje tudi vzbuja skrbi, je dejstvo, da sta strah in sovraštvo čustvi, ki vse bolj prodirata v vse pore družbenega življenja.

"Še posebej pri sovraštvu je treba biti pazljiv, saj v svoji najosnovnejši obliki mori in pohablja."

Če smo nekoliko sumničavi do uradne resnice in se spomnimo 11. septembra in sesutja dvojčkov pa izbruha finančne krize in zdaj migrantske krize, lahko sklepamo, da se glavni akterji kaosa, ki ga že leta opazujemo v svetu in ki presega zgodbe o Kučanu in Janši, prav dobro zavedajo moči dveh uničujočih čustev, kot sta strah in sovraštvo. Da je dani trenutek, ki ga živimo, idealno gojišče za razpihovanje sovraštva, je mogoče najti že v osnovah psihologije.

"Sovraštvo se v nas krepi, ko imamo občutek, da drugi ogroža naše vrednote, da to dela zavestno in da vse skupaj dela brez opravičila."

Seveda pa se bridke zgodbe dogajajo tudi v senci migrantske krize.

Nataša Mulec