Frekvenca X

PODCAST: Na vozniškem sedežu bomo tvitali in reševali sudoku

16467802971_005ed39c4b_o
Samovozeči avtomobil
foto: Gust

Beremo časopis, rešujemo sudoku in brez slabe vesti telefoniramo. To je vožnja prihodnosti s samovozečimi avtomobili. Ti naj bi namreč bili naslednji stroj, ki bo nadomestil nekatera človeška dela in nam olajšal življenje. Vožnja po središčih mesta bi bila s takšnimi vozili manj stresna, avtomobil bi se samodejno odzival na ovire, poleg tega pa bi obstajala zmanjšana potreba po parkirnem prostoru, saj bi nas avtomobil odložil in se sam odpeljal domov.

Toda futuristična vožnja lahko s sabo pripelje tudi nekatere neprijetnosti. Postavljajo se namreč vprašanja, kdo bo odgovoren v primeru, da samovozeči avtomobil povzroči nesrečo, kako zanesljiva je tehnologija, ki upravlja avtomobil, in kako bo pojav samovozečih avtomobilov spremenil poklic tistih, ki s prevozom služijo svoj kruh. Dileme smo – vsaj deloma – poskušali razjasniti.

Pri oddaji so sodelovali:

-Dr. Marjan Jenko, Katedra za za kibernetiko, mehatroniko in proizvodno inženirstvo, Fakulteta za strojništvo 

-Dr. Tony Pustovrh, raziskovalec s področja etičnih in družbenih vplivov novih tehnoloških naprav na vsakdanjo družbo v Centru za raziskovanje znanosti Fakultete za družbene vede

-Anej Ferko, Autocommerce