Nekdo je nekomu rešil življenje …

Srčno žilne bolezni so še vedno vodilni vzrok smrti, zaradi katerih samo pri nas letno umre 7500 ljudi, kar je za vsaj 1500 oseb več kot jih zahtevajo vse vrste raka skupaj. Zgolj zaradi srčnega zastoja vsako leto izgubimo 1500-1600 prebivalcev, v Evropi pa 300.000-350.000, kar je več kot je prebivalcev Ljubljane in Kranja skupaj. Zato smo na pomen znanja temeljnih postopkov oživljanja v dveh nizih oddaj opozarjali že pred 8 leti.

In zagotovo vemo, da so (vsaj) dvakrat so presodile v korist življenja.

Celo strokovnjaki, ki vsak dan rešujejo življenja, pogosto priznajo, da niso prepričani, ali bi razum povsem zmagal, če bi pred njimi ležal njihov najbližji. Naš sodelavec Miha, eden tistih, ki je poslušalce v obeh akcijah Sekunde rešujejo pred leti spodbujal, naj se naučijo oživljati, je nato svojo taščo oživljal tudi sam. In potrdil, da so to neizmerno stresni trenutki.

V oddajah Sekunde rešujejo vse do 24. oktobra opozarjamo na številne brezplačne tečaje oživljanja, nizamo informacije, s pomočjo katerih lahko rešimo življenje ter zgodbe, ko se je to zgodilo.

Zgodba Toneta in njegovih najbližjih je ena takih. In prav zato, da boste znali pomagati, ko se zgodi, bo v teh dneh po vsej Sloveniji na voljo več kot 90 brezplačnih tečajev, na katerih se lahko temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja naučite do te mere, da boste lahko rešili življenje. Danes je tečajev izjemno veliko, več si lahko pogledate tukaj.

Le takojšnje in  odločno  ukrepanje očividcev je zagotovilo, da človek, ki doživi srčni zastoj ne umre ali utrpi resnih  poškodb možganov.  V oddajah Sekunde rešujejo  vas na to opozarjamo v oddajah Sekunde rešujejo in vas poskušamo  prepričati,  da se pridružite kateremu od več kot 90 brezplačnih tečajev oživljanja po vsej Sloveniji –  tudi zato, da bo takih zgodb, kot je zgodba Ivana Kodrina še več …

V oddajah Sekunde rešujejo vse do 24. oktobra opozarjamo na številne brezplačne tečaje oživljanja, nizamo informacije, s pomočjo katerih lahko rešimo življenje ter zgodbe, ko se je to zgodilo. Sledi zgodba s srečnim koncem s Pohorja.

10 dni smo vas pozivali, da se na več kot 90 brezplačnih tečajih po vsej Sloveniji naučite temeljnih postopkov oživljanja. Vseskozi smo tudi z zgodbami uspešnega oživljanja dokazovali, da so lahko vaše znanje in vaše roke tiste, ki bodo res rešile življenje. Rok Pečar je možnost rešiti življenje s svojim znanjem, dobil pred dobrima dvema letoma. Rok, ki je sicer kot bolničar zaposlen pri Slovenski vojski, je s svojo prisebnostjo in hitrim odzivom svoji dolgoletni znanki gospe Fani Dobranič iz Studenega rešil življenje. Takrat v vasi še niso imeli defibrilatorja, Rok pa je njeno zastalo srce masiral kar 12 minut. K sreči uspešno.

Sestri Katja in Jerneja Morel, ki sta tudi usposobljeni reševalki, sta pred dobrima dvema mesecema na cerkveni slovesnosti v Košani peli na koru, ko sta videli, da je gospa pod njima izgubila zavest. Nemudoma sta stekli po približno 200 metrov oddaljen defibrilator. Ko sta napravo prinesli do očeta Jožeta, ki je sicer tudi poveljnik pivške civilne zašite, jo je ta nemudoma uporabil. Še trije udeleženci slovesnosti, na čelu s sosedo Ingrid, pa so gospo že ves čas oživljali in bili pri tem izredno usklajeni in kar je najpomembneje, uspešni. Z Moreljevimi ter gospo, ki so jo oživljali in njeno hčerko, se je pogovarjala Sabrina Mulec.