Pred osmimi leti, ob 35 letnici Vala 202, smo pripravili dve seriji radijskih oddaj s številnimi informacijami, napotki in zgodbami o tem, kako pomembno je poznavanje temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskih defibrilatorjev. Hkrati je po Sloveniji potekalo več kot 100 brezplačnih tečajev učenja teh preprostih veščin, ki lahko odločajo o življenju ali smrti.

In zagotovo vemo, da so (vsaj) dvakrat so presodile v korist življenja. Tudi zato smo se ob letošnjem Evropskem dnevu oživljanja odločili, da skupaj s partnerji, Rdečim križem Slovenije in Slovenskim reanimacijskim svetom znova povabimo: naučite se rešiti življenje.

Zgodi se okoli 1600-krat na leto, zgodi se vsak dan. Človek blizu nas pade kot pokošen, neha dihati, vsako minuto in sekundo odteka možnost, da ga povrnemo v življenje. Le hitro in odločno ukrepanje, s pravilnimi, krepkimi stiski rok lahko ustavi odhajajoče življenje.

Specialist urgentne medicine v ZD Maribor Gregor Prosen opozarja: “Kakršnakoli smiselna kvaliteta življenja, se pravi da se lahko nekdo vrne domov k svojim, delati in uživati življenje, ni možna, če nekdo ne začne oživljati v prvih sekundah, vsaj minuti. Nobena pomoč na tem svetu ne more povrniti zamujenih prvih minut. Tu lahko pomagamo le občani eden drugemu.

Ko se zgodi na javnih mestih, so očividci prisotni v do 90 odstotkih primerov. Toda vsaj 70 odstotkov srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju.

V zadnjih letih je medicinska obravnava bolnika od prihoda reševalcev naprej dosegla velik napredek, stopnja preživetja po srčnem preživetju se je iz okoli 10 % povzpela na 15 % slovenskega povprečja, ponekod pa že presega 20 %.

Seznam brezplačnih tečajev oživljanja po vsej Sloveniji

Kljub temu pa po preživetju še močno zaostajamo za tistimi, ki so si preživetje po srčnem zastoju zadali kot pomembno prioriteto lastnega zdravstva: tam namreč očividci veliko bolje izkoristijo čas pred prihodom reševalcev.

“Če bi se vsi naučili kvalitetne masaže srca, bi nbila naša medicina zelo drugačna. V Sloveniji bi verjetno lahko preživelo stotine ljudi na leto, če bi očividci takoj začeli oživljati srce.”

Srčno žilne bolezni so še vedno vodilni vzrok smrti, zaradi katerih samo pri nas letno umre 7500 ljudi, kar je za vsaj 1500 oseb več kot jih zahtevajo vse vrste raka skupaj. Zgolj zaradi srčnega zastoja vsako leto izgubimo 1500-1600 prebivalcev, v Evropi pa 300.000-350.000, kar je več kot je prebivalcev Ljubljane in Kranja skupaj. Zato smo na pomen znanja temeljnih postopkov oživljanja v dveh nizih oddaj opozarjali že pred 8 leti.

 

Tudi zato smo se ob letošnjem Evropskem dnevu oživljanja odločili, da skupaj s partnerji, Rdečim križem Slovenije in Slovenskim reanimacijskim svetom znova povabimo: naučite se rešiti življenje.

Z radijskimi vsebinami, ki vas bodo spomnile tako na pomen teh znanj in veščin, ter uporabe avtomatskih defibrilatorjev, vas bomo iz dneva v dan, vse do 24. oktobra spodbujali, da se pridružite kateremu od več kot 90 brezplačnih tečajev oživljanja po vsej Sloveniji. Natančen seznam je že na spletni strani Vala 202.

Postopek, ki bi lahko rešil več sto življenj letno, če bi ob vseh ljudeh s srčnim zastojem vsakič bil nekdo, ki zna to zna, je sila enostaven: Najprej preverimo odzivnost. Če je oseba neodzivna, preverimo dihanje. Če oseba ne diha, potem upoštevamo, da je v srčnem zastoju. Takoj, ko je možno, pokličemo 112 in začnemo z oživljenjem: 30 močnih, vsaj 5-6 centimetrov globokih stiskov prsnega koša v ritmu 100-120 udarcev na minuto in nato 2 vpiha umetnega dihanja.

Jana Vidic