“Ustanovljena novemba 2013 po steklenici viskija. Monowi Twins je pijana ideja, ki je šla predaleč.” Tako na predstavitvenih straneh o nastanku dua pišeta Andi Kolgot in Sanja FC. Pijanost in daljnosežnost ideje sta bili v tem primeru nadvse produktivni. Odprtost duha, ki jo lahko prinesejo takšna stanja, je sprostila ustvarjalni vrelec. Minilo je le leto in novembra 2014 je bil spisan, uglasbljen, posnet ter zapakiran celovečerni prvenec “Hush Now”. Letos spomladi mu je sledil nekoliko trši EP “Then There Were Three”. Oba sta polna zmerno temačnih izletov v pristno americano. Od jeznega, glasnega bendovskega zvoka do intime bendža in glasu. Od prašnih postrockovskih razdalj do z godali poudarjene bližine. Sanjin glas po razsežnostih glasbe Monowi Twins pluje mirno, zanesljivo, lepo. In polno. Melanholija je v zavidljivem ravnotežju. “Navdih sva našla v dark americani, glasbenem žanru, ki je značilen za jug ZDA in je soroden klasičnemu countryju z ne tako klasično liriko. Svoje pesmi lahko opiševa kot zgodbe o rečeh, o katerih se ni primerno pogovarjati ob kavi, so pa (žal) kljub temu del vsakdanjega življenja,” sta zapisala. Med svoje vzornike odkrito uvrščata Nicka Cava, zasedbo 16 Horsepower norega Davida Eugena Edwardsa in poetiko režiserja Davida Lyncha.

Skupina je bila ustanovljena novemba 2013 po steklenici viskija.

V torek, 20. oktobra 2015 sta ob 22.25 v oddaji Izštekani na Valu 202 nastopila dvojec Monowi Twins oziroma avtor glasbe, bendžoist in producent Andi Kolgot ter avtorica besedil in pevka Sanja FC

Fotogalerija (Foto: Alan Orlič)

“Ustanovljena novemba 2013 po steklenici viskija. Monowi Twins je pijana ideja, ki je šla predaleč.” Tako na predstavitvenih straneh o nastanku dua pišeta Andi Kolgot in Sanja FC. Pijanost in daljnosežnost ideje sta bili v tem primeru nadvse produktivni. Odprtost duha, ki jo lahko prinesejo takšna stanja, je sprostila ustvarjalni vrelec. Minilo je le leto in novembra 2014 je bil spisan, uglasbljen, posnet ter zapakiran celovečerni prvenec “Hush Now. Letos spomladi mu je sledil nekoliko trši EP “Then There Were Three. Oba sta polna zmerno temačnih izletov v pristno americano. Od jeznega, glasnega bendovskega zvoka do intime bendža in glasu. Od prašnih postrockovskih razdalj do z godali poudarjene bližine. Sanjin glas po razsežnostih glasbe Monowi Twins pluje mirno, zanesljivo, lepo. In polno. Melanholija je v zavidljivem ravnotežju. “Navdih sva našla v dark americani, glasbenem žanru, ki je značilen za jug ZDA in je soroden klasičnemu countryju z ne tako klasično liriko. Svoje pesmi lahko opiševa kot zgodbe o rečeh, o katerih se ni primerno pogovarjati ob kavi, so pa (žal) kljub temu del vsakdanjega življenja,” sta zapisala. Med svoje vzornike odkrito uvrščata Nicka Cava, zasedbo 16 Horsepower norega Davida Eugena Edwardsa in poetiko režiserja Davida Lyncha.

Njun – ali bolje rečeno njihov, saj brez gostov ni šlo – izštekani nastop je bil povsem akustičen. Monowi Twins so ob tej priložnosti poleg Andija (banjo) in Sanje (glas) sestavljali še Gašper Povše (violina in ukulele), Eva Razložnik (čelo) in Robi Bulešić (bobni). Pesmim z albuma in z EPja so dodali nekaj zanimivih priredb. V bolj folk kot rock zvoku s poudarkom na godalih, je americana zasijala na polno.

POGLED NAPREJ – in NAZAJ:

V ponedeljek 19. oktobra 2015 se bomo ob 18h na Valu 202 na kratko ozrli na dva odmevna dogodka, ki so ju Izštekani ponudili v minulih dveh letih v ljubljanskem Kinu Šiška. Decembra 2013 so praznovali dvajsetletnico s koncertom Izštekanih 20, na katerem so razvpite Izštekance spremljali člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Leto kasneje so nadaljevali s pregledom letnega izštekavanja Izštekanih 10, kjer je piko na i dodal Big Band RTV Slovenija. Manifestacija grozi postati tradicionalna, kajti Izštekanih 10 se obeta tudi letos, v torek 8. decembra 2015, prav tako v Kinu Šiška. Prodaja vstopnic se začne ravno 19. oktobra. Podrobnosti najdete niže.

3. novembra 2015 bodo Izštekani gostili nikogar drugega kot najbolj prominentne slovenske metalce Noctiferia, ki obljubljajo čisto pravo izštekavanje brez primere!

24. novembra 2015 bodo po devetih letih znova zavladale Same babe. Delovni naslov njihovega tokratnega popolnoma novega, posebnega, predrugačenega programa, ki ga na koncertih še nikoli niso igrali, bo Razgaljene. Fantje (ja, saj menda veste, da so vse Babe moškega spola ?) bodo odstrli nastanek benda, razvoj, način skupnega ustvarjanja in vplive. Ter morda tudi svojo glasbeno transseksualnost.

8. decembra 2015 ob 20h bomo v ljubljanskem Kinu Šiška znova pripravili posebno rajžo letošnjih Izštekancev z naslovom IZŠTEKANIH 10. Vsem, ki so ali še bodo gostovali v oddaji letos in bodo decembra stepali smetano svojih nastopov, se bodo pridružili še gostje MI2. Za češnjo na torti bodo tokrat z godali poskrbeli člani SIMBOLIČNEGA ORKESTRA. Skupek letošnjih izštekanih imen je: MURAT & JOSE, ROBERT JUKIČ s projektom “Ženske” – na Izštekanih 10 bosta nastopili Nina Vodopivec in Gordana Hleb, Smaal Tokk, Bo!, Natriletno kolobarjenje s praho, Nina Bulatovix, Happy Ol’ Mcweasel, Noctiferia, Same babe, All strings detached In Monowi twins

Vljudno vabljeni v Kino Šiška, prodaja vstopnic se začne 19. oktobra.

Da bo mera zares polna in leto zaključeno, kot se šika, bodo Izštekani poskrbeli 29. decembra 2015, ko bo na sporedu posebna pregledna oddaja IZŠTEKANI V LETU 2015. Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka bo v uro in pol zamešal najboljše trenutke vseh letošnjih oddaj, vključno z veličastno decembrsko.

19. januarja 2016 pa bo dan za patetiko. Oziroma za Patetico. Ta legendarni štajerski bend je več kot desetletje po prvem bumu objavil novo ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”. Drugače, kot smo jih vajeni iz slavne preteklosti, so na novem albumu le avtorske skladbe. In to dobre! V Izštekanih bodo Patetico ponudili zmes novega in starega repertoarja, nikoli posnete predelave, ob klavirju tudi harmoniko in še kakšno posebno preglasitev svoje muzike. Lepe muzike.

Arhiv si lahko pogledate TUKAJ in TUKAJ.

 

Val 202