FOTO: Izštekanih 10 iz Kina Šiška

Posnetek celotnega koncerta

Smaal Tokk v akciji
foto: Alan Orlič

8. decembra 2015 je Val 202 v ljubljanskem Kinu Šiška znova pripravil posebno rajžo letošnjih izštekancev z naslovom Izštekanih 10. Vsem, ki so ali še bodo gostovali v oddaji letos in bodo decembra stepali smetano svojih nastopov, so se  pridružili še gostje Mi2. Za češnjo na torti so tokrat z godali poskrbeli člani Simboličnega orkestra.

Seznam nastopajočih:

Mi2
Happy Ol’ McWeasel
Murat & Jose
Smaal Tokk
Noctiferia
Same babe
Robert Jukič z Nino Vodopivec in Gordano Hleb
All Strings Detached
Bo!
Nina Bulatovix
Natriletno kolobarjenje s praho
Monowi Twins
člani Simboličnega orkestra

Fotogalerija:

*foto: Alan Orlič

Gotovo še pomnite, da so valovci soroden koncert pod naslovom Izštekanih 20 pripravili že decembra 2013 ob dvajsetletnici oddaje. Plejadi velikih izštekanih imen so se takrat pridružili člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Ker je bilo imenitno in dvorana nabito polna, so lani nadaljevali soroden koncept, ki so ga naslovili Izštekanih 10. Med letom namreč v studiu Vala 202 uprizorijo deset izštekanih oddaj in čudovito jih je bilo predstaviti vse hkrati, na prazničen način, pred občinstvom. Za dodatne zvočne presežke je lani poskrbel Big Band RTV Slovenija. Tudi letos je bilo več kot deset dobrih razlogov za vnovično izštekano druženje na odru in pod njim!

Zgodovina Izštekanih: kdo vse je nastopal od leta 1993?

Manifestacija Izštekanih 10 torej grozi postati tradicionalna. Koncept je preprost. Oddaja po pravilu poteka v intimi radijskega studia in poslušalcem vanj dovolimo pokukati kvečjemu s pomočjo spletnega videoprenosa. Želja, da bi se pridružili in stvar doživeli v živo, je vselej veliko. Tudi izvajalci za svoj skrbno pripravljeni nastop radi požanjejo aplavz. Vsak povod za praznovanje je dobra stvar. Torej: praznujmo izštekano leto vsako leto, ob izteku, decembra! V nadvse primerno dvorano Kina Šiška povabimo do tisoč ljudi in jim ponudimo pregled tega, kar smo med letom počeli. Vsak od izvajalcev bo z dvema skladbama predstavil svoje najbolj izštekane trenutke.

Nekateri pa so šli še dlje in svoje studijsko izštekavanje nadgradili z novimi skladbami in novimi aranžmaji. Pri tem so jim v pomoč godalci ljubljanskega Simboličnega orkestra. Za nameček pa so v goste prišli rogaški rockerji Mi2, ki ste jih na lanskem in predlanskem izštekanem druženju najbolj pogrešali.

Z nami so bili: ljubljanski raperski duo Murat & Jose; izjemni glasbeni avtor in basist Robert Jukič s projektom “Ženske”, na Izštekanih 10 bosta z njim nastopili nekdanja tabujevka Nina Vodopivec in operna pevka Gordana Hleb; Primorska region’s own gangsta raper Smaal Tokk; angažirani rokerji s Celjskega BO!; pesniško-glasbeni dvojec Natriletno kolobarjenje s praho, mariborski alternativci Nina Bulatovix, keltski folkpankerji Happy Ol’ McWeasel, metalske legende Noctiferia, vedno samosvoje in neulovljive Same babe, čudoviti ženski rock duo All Strings Detached in temačni alter countryjaši Monowi Twins. Ter gostje MI2 in člani Simboličnega orkestra.

Arhiv:

Izštekanih 10 2014
Izštekanih 20 2013

Pogled naprej:

Da bo mera zares polna in leto končano, kot se šika, bodo Izštekani poskrbeli 29. decembra 2015, ko bo na sporedu posebna pregledna oddaja IZŠTEKANI V LETU 2015. Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka bo v uro in pol zamešal najboljše trenutke vseh letošnjih oddaj, vključno z veličastno decembrsko.

19. januarja 2016 pa bo dan za patetiko. Oziroma za PATETICO. Ta legendarni štajerski bend je več kot desetletje po prvem bumu objavil novo ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”. Drugače kot smo vajeni iz slavne preteklosti, so na novem albumu le avtorske skladbe. In to dobre! V Izštekanih bo Patetico ponudil zmes novega in starega repertoarja, nikoli posnete predelave, ob klavirju tudi harmoniko in še kakšno posebno preglasitev svoje muzike. Lepe muzike.