Aktualno

Otroci ne poznajo meja

Na Nizozemsko po obljubljeno otroštvo: z igračami in šolanjem

Mažd je pred dvema letoma začel razmišljati o begu iz države, kjer so se prvi upori začeli spomladi leta 2011. Tudi sam je bil eden prvih vstajnikov, pridružil se je skupini, ki je pripravljala miroljubne proteste proti režimu Bašarja al Asada.

Ko se je gibanje radikaliziralo in so se vrednote iz socialnih preusmerile v verske, ga je zapustil, še vedno pa je s svojimi načeli poskušal vplivati na prijatelje, ki so še naprej sodelovali pri protestih. Vendar se je odločil, da bo zapustil državo, če revolucija ne bo uspela, saj še enega diktatorja ne bi prenesel.

27. avgusta letos je družini povedal, da morajo zapustiti dom. K nam je tako prišla cela družina, žena in trije otroci, sedemletna deklica, šestletni deček in dveletni malček. Spali so na tleh, vseeno pa so Sloveniji zelo hvaležni, da so pri nas po dolgem času lahko dostojno prenočili in zadovoljili vse higienske potrebe.

En diktator na življenje je dovolj

Po poklicu je Mažd arihtekt s podeželja blizu Damaska. 13 let je v svojem biroju načrtoval hiše. Pravi, da ni mogel ustvariti izjemnih stvaritev, saj jih v Siriji preprosto ni. Danes pa v uničenih stavbah v Siriji kot arhitekt in človek ne prepozna samo degradiranega kamenja, ampak tudi degradirano življenje.

Pravi, da se uničujeta prihodnost otrok in preteklost človeštva. Vse to je ponavljajoč se zločin, ki se ne ustavi. Uničene zgodovinske stavbe, ki jih ni uničila le Islamska država, so zanj zločin proti človeštvu. V 21. stoletju se take radikalne ideje ne bi smele razvijati. Mežd prosi le za sočutje, saj nihče noče delati težav, želijo samo prečkati našo državo.

Izpolnjevanje obljube

Maždovo družino na poti od grškega otoka Lesbos spremljata tudi dva francoska novinarja, od katerih smo pred nekaj urami izvedeli, da je družina včeraj zjutraj prišla že do avstrijskega Salzburga. Madž bo morda tako lahko izpolnil obljubo otrokom, da bodo na Nizozemskem doživeli otroštvo kakršnega si zaslužijo, da bodo obiskovali šolo in dobili nove igrače.

Spremljamo begunsko krizo

Policija trdi, da plinskega razpršilca na mejnem prehodu Rigonce včeraj ni uporabila proti skupini oseb ali tujcem, ampak proti posamezniku, ki je kršil javni red in mir. Spodaj je objavljena reportaža s sinočnjega dogajanja na mejnih prehodih Rigonce in Obrežje.

Humanitarne organizacije pozivajo k pomoči:

V prostorih Adre Slovenija na Njegoševi 15, do četrtka, od 12.00 do 19.00, potrebujejo prostovoljce za pakiranje, sortiranje in nalaganje.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) poziva vse, ki bi želeli pomagati pri zbiranju materialne pomoči za begunce, da se najprej pozanimajo, katera materialna pomoč je najbolj potrebna, (zaenkrat je to zapakirana hrana in konzerve, ki naj ne vsebujejo svinjskega mesa, voda v plastenkah, plenice, higienski pripomočki…) in jo prinesejo na sedeže Območnih združenj RKS ZPMS in njene članice (društva in zveze) namreč nimamo svojih skladišč, kjer bi zbirali hrano in vse ostalo.

So pa odprlitransakcijski račun, na katerem zbirajo sredstva:
TRR: SI56 6100 0000 3512 232, odprt pri Delavski hranilnici, d. d.
Sklic: SI00 07-3000
Koda namena: CHAR
Namen: Humanitarna pomoč za begunce
.

Vse, ki bi se želeli vključiti v pomoč kot prostovoljci na terenu, prosijo, da sporočite vaš kontakt na info@zpms.si in povezal vas bodo s terenom.

Rdeči križ: Akcija zbiranja na ljubljanskem Rdečem križu poteka na različnih lokacijah: v humanitarnem centru na Tržaški 132, v četrtnih skupnostih Polje, Bežigrad, Šiška, v krajevnih organizacijah Rdečega križa Velike Lašče, Podpeč, Preserje in Medvode.

Rdeči križ pa je odprl tudi poseben račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za pomoč beguncem. Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo nakažejo na:

  • Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
  • TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
  • sklic: 00 96868
  • BIC banke: SKBASI2X,
  • Koda namena: CHAR.

Komentarji pod članki o beguncih so pogosto na zelo nizkem nivoju in govorijo o veliki stopnji ksenofobije v naši družbi, tako da imajo spletni portali veliko dela z zagotavljanja standardov razprave. Častna ambasadorka medkulturega dialoga Faila Pašić Bišić:

FOTOGALERIJA:

PRIPOROČAMO:

Kako pripravljeni smo na naval ksenofobije?

Begunski krizi ni videti konca

“Naj ostanem ali grem?”

Siromaki, pripravljeni na siromake

Begunci na Facebooku