V torek, 15. septembra 2015, sta oddajo Izštekani na Valu 202 obiskali Jana Beltran in Vesna Godler, ki se, kadar skupaj stopita na oder, imenujeta All Strings Detached. Predstavili sta nov repertoar, ki ga pripravljata za drugo ploščo, znane skladbe so bile prearanžirane, izvesti pa sta jih pomagala gosta, glasbenika širokega spektra, kontrabasist Jošt Drašler in bobnar Vid Drašler.

“Hipnotično otožni, junijsko nevihtni damski tandem All Strings Detached,” kakor so zapisali v njuni predstavitvi, sta spomladi 2013 osnovali Jana Beltran in Vesna Godler. Obe sta pred tem delovali v različnih zasedbah, Jana denimo z Borom Zakonjškom v duetu Koza-Riba, Vesna pa je pevka etno zasedbe Didiwa, ki je s sila simpatično skladbo “Dečko” sodelovala tudi na Valovi zbirki Imamo dobro glasbo. Nekaj naključij ju je pripeljalo skupaj in začeli sta sodelovati. “Bilo je lepo srečanje, človek s človekom. Ta duet se je preprosto zgodil, vse je steklo sila naravno,” sta povedali v pogovoru za Val 202.

Ključen za njun prodor je bil pesniški festival Mlade rime, na katerem sta imeli tri mesece po začetku svoj prvi koncert, leto kasneje pa sta tam predstavili prvenec “Heavy Rain.” Ki je njuno čudovito intimno alter rockovsko muziko ponesel do lačnih src. Tudi Jureta Longyke, avtorja in selektorja oddaje Izštekani. “Glavna tema je ljubezen. A ne gre le za zgodbe o odnosih z moškimi. Gre za doživljanje časa, v katerem živiva. Časa čustveno težkih zgodb. Za občutke osamljenosti, ločenosti… in tudi veselja. Biti tukaj. In ustvarjati.”

Svojo melanholično, mrakobno, najglobljih čustev in očitkov polno, obenem pa izjemno lepo glasbo Jana in Vesna tketa z izmenjavanjem petja ter s skrajno minimalističnim igranjem na elekotrakustično kitaro, bas in en sam boben. V Izštekane pa – kot je ne le običajno, ampak domala nujno – sta prišli zvočno drugačni: okrepljeni s kontrabasistom Joštom Drašlerjem in bobnarjem Vidom Drašlerjem. Seveda ta nadgradnja pomeni tudi nove aranžmaje. In nove razsežnosti. Najbrž tudi čustvene, ne le zvočne.

Dekleti v tem času pospešeno snujeta novo ploščo in le nekaj dni pred Izštekanimi sta imeli v ljubljanskem Prulčku dobrodelni koncert, katerega namen je bilo zbiraje sredstev za stroške snemanja. Konec meseca, 29. septembra, bosta znova nastopili v ljubljanskem hostlu Celica. Takoj zatem pa se bosta pridružili karavani festivala Waves Central Europe ter z njo 1. oktobra obiskali Dunaj, 2. oktobra pa Bratislavo.

Najavnemu spotu lahko prisluhnete TUKAJ.

Kliknite na www.val202.si/izstekani ali http://4d.rtvslo.si/arhiv/izštekani ter izberite oddajo, ki bi jo poslušali.

Val 202