Aktualno

Slovenski režiser navdušuje na ameriških odrih

Igra Čudno drevo gledališkega režiserja Petra Petkovška je bila izbrana kot del letošnjega gledališkega festivala Fringe NYC

Pravljico o visokem drevesu v kraljestvu daleč stran je marsikdo rad poslušal in prebiral v otroštvu. Tudi režiser Peter Petkovšek se še spomni, kako je moral kaseto obrniti na stran A, da jo je slišal … Zgodba je taka: nihče ne ve, kako visoko je čudno drevo, a kralj tistemu, ki z njega prinese sad, obljubi roko hčere in kraljestvo. Številni zaman poskušajo, a pogumnemu mladeniču to uspe. Na drevesu naleti na tri gradove in v njih so zaklete deklice. Sledijo nove dogodivščine, v vse skupaj se vmešajo luna, sonce in veter in na koncu pogumni mladenič dobi roko zlatolase deklice.

Petkovšek je stari zgodbi nadel novo preobleko in z njo prepričal žirijo, da je predstavo uvrstila na prestižni festival Fringe, namenjen manjšim gledališkim skupinam.

“Odzivi so dobri. Gre za predstavo, ki jo obravnavajo kot alternativno ali celo eksperimentalno. Izšlo je tudi nekaj zelo dobrih kritik.”  − Peter Petkovšek

Čudno drevo alegorija našega življenja

29-letni Peter Petkovšek je v Ljubljani najprej končal študij francoščine in primerjalne književnosti, nato je za leto dni odšel v Veliko Britanijo, kjer je gledališko znanje izpopolnjeval na University College London in na Kraljevi akademiji dramskih umetnosti, maja pa je končal še študij gledališke režije na ameriški univerzi Columbia.

“V New Yorku je gledališka scena zelo mednarodna, sodelujem z ljudmi iz vsega sveta. Vse te kulture prihajajo skupaj in druga drugo oplajajo.”

Petkovšek je v New Yorku letos že predstavil glasbeni ep o Gilgamešu v gledališču Connely, prav tako v East Villageu.

“Raje se ne izpostavljam kot igralec, uživam v režiranju, pisanju.”

Pri vprašanju, kako se vzpenja kot režiser, se je navezal na skrito sporočilnost igre Čudno drevo. Kot je povedal, je pravljica “lepa alegorija naše poti skozi življenje,” na kateri si postavimo cilj,  a je ta na koncu manj pomemben od tistega, kar se nam na poti zgodi ob tem.

Ob igri Čudno drevo, ki jo je podprlo tudi slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, se sicer Peter Petkovšek trenutno posveča tudi več drugim projektom, med drugim drami The Yellow People.