Izštekani

Izštekani Interceptor, We Can’t Sleep At Night, Klemen Klemen in Same Babe

Izštekani poletni kolaž

V torek, 18. avgusta 2015, bo ob 22.25 na sporedu Vala 202 še en četverni niz arhivskega izštekavanja. Raznolik, skrbno izbran niz izvajalcev sestavljajo pokojni žalski metalci Interceptor, zasavski indie rokerji We Can’t Sleep At Night, raperski prvoborec Klemen Klemen in ljubljanski akustično-pesniško-ljudski neulovljiveži Same Babe.

 
Interceptor, legendarni lani pokopani metal bend iz Žalca, je v Izštekanih nastopil februarja 1999. Pobudo za gostovanje so dali sami, z obljubo, da bo predstava pošteno izštekana v več smereh. In res. Ne le, da so svoje največje metalske hite odigrali povsem akustično, v repertoarju so se znašle tudi prastare skladbe članov benda ter predelave Prodigy, Severine in Pop Designa! Kvalitetno, precedenčno, več kot bizarno. Obuditev te več kot desetletje in pol stare oddaje bo priprava na novo metalsko gostovanje v Izštekanih – 3. novembra 2015 se bodo izštekali legendarni Noctiferia!
We Can’t Sleep At Night so se podali na trnovo pot izštekavanja svoje indie rockovske muzike septembra 2011. Tudi oni so se podviga lotili večplastno. Izvedli so kar dvajset skladb, skoraj polovice pa ni najti na nobenem od njihovih dveh albumov. Slišali smo čisto nove skladbe, skladbe v slovenščini, ki jo sicer v svoji muziki uporabljajo redko, zvočno pa so se gibali od popolnega akustičnega minimalizma do uporabe kopice sintetizatorjev, ojačevalnikov in druge mašinerije, ki so jo nagrmadili v studio. Nenavadno, nepredvidljivo, unikatno.
FOTO
Klemen Klemen je jeseni 2011 z ekstravagantnim koncertom v ljubljanskem Kinu Šiška izvedel veliki povratek na prizorišče. Naslednji veliki korak so bili Izštekani decembra istega leta. Spremljevalni bend The Playbackers so sestavljali člani Moveknowledgement, pridružil se je nepogrešljivi DJ SSF, trop prijateljskih MCjev in še pet gostujočih instrumentalistov. Med njimi je bil celo avtor in voditelj oddaje Jure Longyka, ki je z udarci na gong otvarjal in zaključeval glasbene sklope ter si prislužil častno mesto predvsem v video posnetkih tega nastopa. Izbor Klemna Klemna za tokratni poletni kolaž je pričakovan. V začetku septembra bosta namreč hkrati izšli dve ekskluzivni izdaji: Klemnov novi album “S3P” in zbirateljska različica prvenca “Trnow stajl”. Prvi plošček bo dvojni, drugi celo trojni – na obeh pa bodo tudi skladbe, posnete v Izštekanih.
FOTO
Same Babe pa so Izštekani gostili po treh letih prehojene poti, septembra 2006. Izdatni prerez dotedanjega ustvarjanja – odigrali so kar 24 skladb – so izvedli štirikratno okrepljeni. Namesto štirih smo poslušali šestnajst bab. Oziroma pravilneje rečeno petnajst bab in eno žensko. Uglasbitve Janeza Menarta, Ervina Fritza, Ježka, Kajetana Koviča, avtorske skladbe in predelave ljudskih, vse je bilo na jedilniku. Zvenelo je vrhunsko, kot zvenijo le Same babe. In bilo je sila zabavno! Skoraj deset let pozneje, 24. novembra 2015 se bodo Same babe izštekale ponovno, tokrat pod delovnim naslovom “Razgaljene”… več podrobnosti najdete nekoliko niže.
Seveda ne bo narobe, če si s pomočjo navedenih povezav katero od oddaj poženete v ušesa v celoti, preberete spremno besedilo ali si ogledate fotografije. Njihov avtor je Alan Orlič Belšak.

 
POGLED NAPREJ:
 
15. septembra 2015 bosta Izštekane obiskali Jana Beltran in Vesna Godler, ki se, kadar skupaj stopita na oder, imenujeta ALL STRINGS DETACHED. Njuna čudovita … hm, kako bi ji rekli … intimna alter rockovska? … muzika je nedavno izšla na prvencu “Heavy Rain”. V Izštekanih bosta predstavili nov repertoar, v njunih rokah je pričakovati tudi akustične kitare, znane skladbe bodo prearanžirane, izvesti pa jih bosta pomagala gosta, glasbenika širokega spektra, basist Jošt Drašler in bobnar Vid Drašler.
 
6. oktobra 2015 bo dan za patetiko. Oziroma za PATETICO. Ja, če še niste slišali, ta legendarni štajerski bend je več kot desetletje po prvem bumu objavil novo ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”. Drugače, kot smo jih vajeni iz slavne preteklosti, so na novem albumu le avtorske skladbe. In to dobre! V Izštekanih bodo Patetico ponudili zmes novega in starega repertoarja, nikoli posnete predelave, harmoniko namesto klavirja in še kakšno posebno preglasitev svoje muzike. Lepe muzike.
 
3. novembra 2015 bodo Izštekani gostili nikogar drugega kot najbolj prominentne slovenske metalce NOCTIFERIA, ki obljubljajo čisto pravo izštekavanje brez primere! Pol ducata skladb je, kot smo izvedeli iz neuradnih, a zanesljivih virov, že dobilo izštekano obliko.
 
24. novembra 2015 bodo po devetih letih znova zavladale SAME BABE. Delovni naslov njihovega tokratnega popolnoma novega, posebnega, predrugačenega programa, ki ga na koncertih še nikoli niso igrali, bo RAZGALJENE. Fantje (ja, saj menda veste, da so vse Babe moškega spola ?) bodo odstrli nastanek benda, razvoj, način skupnega ustvarjanja in vplive. Ter morda tudi svojo glasbeno transseksualnost.
 
8. decembra 2015 pa bomo znova pripravili posebno rajžo letošnjih izštekancev z naslovom IZŠTEKANIH 10. Vsem, ki so ali še bodo gostovali v oddaji letos in bodo decembra stepali smetano svojih nastopov, se bodo pridružili še gostje Mi2. Skupek letošnjih imen, ki bodo vsekakor povabljena zraven, pa je: Murat & Jose, Robert Jukič s projektom “Ženske”, Smaal Tokk, BO!, Natriletno kolobarjenje s praho, Nina Bulatovix, Happy Ol’ McWeasel, Noctiferia, Same babe, All Strings Detached in Patetico.
 
DODATNE POVEZAVE:
www.val202.si/izstekani
www.facebook.com/izstekani
http://4d.rtvslo.si/arhiv/izštekani
www.poglej.si/izstekani