Ambulanta tokrat predstavlja dve zgodbi - prva se dogaja v vesolju, kjer živijo pošastice, druga se dogaja na zemlji, v okolici Ljubljane, kjer živi Anej Košorok. Zgovornemu dečku z bujno domišljijo so zdravniki, ko je bil star le šest mesecev, postavili diagnozo spinalna mišična atrofija.

Nikoli se ni čutil prikrajšanega. Želi si le hitrejši voziček

Ambulanta je tokrat predstavila dve zgodbi – prva se dogaja v vesolju, kjer živijo male pošasti, druga se dogaja na Zemlji, v okolici Ljubljane, kjer živi Anej Košorok. Osemletnik je navdušen nad računalniškimi igricami, nogometom in knjigami. Že v vrtcu je skupaj s specialno pedagoginjo Mojco Molek napisal in ilustriral svojo prvo zgodbo z naslovom Dogodivščine pošastic, po počitnicah pa načrtuje nadaljevanje.

“Ne vem še točno, kaj bom napisal. Vem samo, da se bo dogajalo na Zemlji in da bodo zlobne in dobre pošastice prijateljice.”

Anej Košorok

Anejeva življenjska zgodba se je začela pred osmimi leti v Ljubljani in že po šestih mesecih se je zgodil prelomni dogodek. Zdravniki so mu postavili diagnozo spinalna mišična atrofija. Za temi besedami se skriva živčno-mišično obolenje, ki vodi v propadanje mišičnih vlaken. Najbolj prizadene mišice, ki sodelujejo pri plazenju, hoji, drži vratu in glave ter požiranju.

Anej tako svet odkriva s svojega modrega vozička, nove svetove pa že od zgodnjega otroštva ustvarja v svojih mislih, so povedali njegovi starši, Meri in Boštjan Košorok. “Anej ni tekal z drugimi otroki in sveta doživljal z aktivnostmi. Tako so se rojevale zgodbice in iz teh še večje, in ko je te povezal v še večje, so nastale vesoljske zgodbice.”

Za zgodbo družine Košorok pa sta značilni odločnost in pozitivna energija. Anej je tako prvi z električnim vozičkom prevozil Postojnsko jamo. Družinski moto je Kjer je volja, je tudi pot!

“Seveda je bil na začetku šok, a smo hitro naredili korak naprej in začeli gledati, kaj Anej lahko in ne, česa ne more. Za nas ni ovir, če so, naredimo vse, da jih umaknemo.”

Meri Košorok

Ana Štravs