Znanost

FOTO: Vitanje bo vidno iz vesolja

Posebna inštalacija, ki demonstrira vse razsežnosti vesoljske tehnologije onkraj njenih strogo tehničnih vidikov. Napis je posnel satelit in bo postal del zemljevida Google Maps.

DON’T PANIC_foto Ajda Schmidt
foto: Ajda Schmidt

V Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju (KSEVT) te dni poteka mednarodna arhitekturna šola, v okviru katere udeleženci snujejo rešitve, kako s tako imenovanim nanoturizmom oživiti Vitanje.

Ena od skupin se je lotila zanimivega projekta: ker na Googlovih zemljevidih že nekaj let ni bila posodobljena podoba Vitanja (na njej namreč še ni niti KSEVT-a), so se odločili, da satelitske posnetke posodobijo. In to z majhnim dodatkom: na hribu ob robu naselja so pripravili napis “DON’T PANIC” v velikosti nogometnega igrišča.

SAMSUNG CSC

Napis je gotovo ena izmed najbolj znanih fraz Štoparskega vodnika po galaksiji, priljubljene znanstvenofantastične knjižne mojstrovine Douglasa Adamsa, naslanja pa se tudi na zdajšnje specifične zgodovinske razmere, v katerih je kriza vse manj izjema in vse bolj bridka resničnost, ki traja in traja. Sporočilo je pozitivno na planetarni ravni.

DON'T PANIC_foto Rok Deželak

Vloga udeležencev je bila tudi, da napolnijo črko “O” (prispodoba za povezavo KSEVT-a in skupnosti) in tako postanejo temeljni sestavni del napisa.

Odeje, rjuhe in brisače so bile ključne za izboljšanje vidljivosti končnega posnetka iz vesolja.

Vitanje-priprave

 “Da, lahko se soočimo, lahko smo kos krizi in jo prebrodimo.”

Gabriele Pitacco, eden izmed udeležencev

Poleg satelitskega posnetka je inštalacija dokumentirana s treh različnih višin: s pomočjo drona (250 m), motornega zmaja (1000 m) in športnega letala (2500 m).

Dont panic

Več o mednarodni šoli arhitekture