"Znanje je zelo pomembno - ne podatkovno, ampak povezano znanje. To, da poznaš nekaj zgodovine, geografije, matematike, fizike ... je bistveno."

Ana Vovk Korže je doktorica geografije in varstva okolja. Izkušnje z učnega poligona na obrobju Haloz deli s študenti na mariborski univerzi in s številnimi ljubitelji permakulture. Nekaj besed je spregovorila o varovanju okolja, o zdravem pridelovanju hrane in tudi o zbiranju semen.

Zemljevid odločilen za izbiro študija

Izhaja iz kmečke družine, odraščala je na podeželju. Strmela je po akademskih nazivih, ki bi omogočali tudi odhod v tujino. Poleg geografije je želela študirati matematiko, ampak takrat ni obstajala takšna možnost, zato se je odločila za zgodovino. Pravi, da če bi se morala še enkrat odločiti, bi se odločila enako.""Delo na fakulteti je moja eksistenca, tudi poslanstvo. Zato sem se tudi odločila za znastveno-raziskovalno delo."

"Največja strast zame je bila ta, da sem imela v rokah zemljevid. Tudi zato sem se odločila za študij geografije."

Tri četrt rastlin užitnih

Ana Vovk Korže pravi, da se mnogi ne zavedamo, da je tri četrt rastlin užitnih. "Zelo pomembno je, da rastilne in semena poznamo, saj so navsezadnje naša hrana." Doda, da se moramo - če želimo poznati zakonitosti narave - vseskozi izobraževati: "Znanje je zelo pomembno - ne podatkovno, ampak povezano znanje. To, da poznaš nekaj zgodovine, geografije, matematike, fizike ... je bistveno. Naš svet je velik konglomerat, kjer je med seboj vse povezano. Nujno je, da si izobražen."

Pridelava hrane osebno zadovoljstvo

Čeprav je veliko tistih, ki hrano še vedno kupujejo, pa Ana Vovk Korže pravi, da ni nič boljšega od občutka, da hrano pridelamo sami. "Tako vzpostavimo nek odnos z naravo. Iz tega dobimo materialno osnovo - pridelek in zadovoljstvo, da smo nekaj pridelali sami."

"Eko pomeni, da je hrana pridelana na ekološki in ekonomski način. Skladno z naravo, finančno pa mora biti dostopna vsem."

Sodelovanje na razpisih včasih prinaša očitke

Kot raziskovalka sodeluje tudi na razpisih, ki jih sofinancira Evropska unija. Pred petimi leti so ji na enem od teh očitali tudi nepotizem. Kaj se je naučila iz tega? "Naučila sem se to, da nikoli ne smeš kloniti osebam, ki te izsiljujejo. Tudi na račun tega, da si izpostavljen. Resnica na koncu vedno zmaga."

Aljana Jocif