Znanost

Laser vgradili v človeške celice

Novost na področju laserjev je delo slovenskega in korejskega znanstvenika

laser
foto: Osebni arhiv Matjaža Humarja

Kadar pomislite na laserje, vam misel najverjetneje uide k tistim drobnim in usmerjenim raznobarvnim sojem svetlobe, nekaj čisto novega na področju laserjev pa predstavlja pogruntavščina slovenskega znanstvenika dr. Matjaža Humarja. Raziskovalcu z Inštituta Jožef Štefan je uspelo skupaj s korejskim kolegom dr. Seokom Hyunom Yunom laser vgraditi v človeške celice, njegov podvig pa te dni odmeva v številnih uglednih znanstvenih revijah.

Takole je Maji Ratej iz Bostona, kamor smo ga poklicali, razložil svoje odkritje.

Sliši se eksotično, a je v resnici zelo enostavno, zato je zanimivo, da tega ni naredil še nihče drug,” pravi Humar. Po njegovih besedah si lahko tovrstne laserje “predstavljamo kot majhne lučke, ki svetijo iz celice. Lahko jim umetno vsadimo v celico, ugotovili pa smo tudi, da nekatere celice že same po sebi vsebujejo laserje, ki jih je treba le aktivirati,” je pojasnil. Gre za celice maščobnega tkiva. Te kapljice, ki lahko delujejo kot laser, sicer nimajo posebne, s tem povezane biološke funkcije, temveč le shranjujejo maščobo kot zalogo energije.

Tovrstne laserje, vgrajene v celice, bi lahko po Humarjevih uporabljali za raziskave in zdravljenje bolezni, predvsem pri diagnostiki.

“Uporabljati bi jih bilo mogoče kot črtne kode, da bi z njimi označili celice in jim v telesu tudi sledili. To bi lahko izkoristili pri diagnostiki  raka in opazovanju njegovega širjenja po telesu.”

Dr. Matjaž Humar je sicer trenutno preko evropskega projekta Marie Curie na podoktorskem usposabljanju na Harvard Medical School v Bostonu.