Petkova izvidnica

Ni vse zlato, kar vzklije

photo_307188_20120330_5
Botanični vrt
foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Botanika nam takoj prikliče v misli podobo raja na Zemlji; pa bogastva za oči, srce in dušo … A ni vse zlato, kar vzklije! Pogledali smo v pester rastlinski svet od semena do razcveta, vključno z nevarnostmi invazivnih novink.

Okrogla obletnica Botaničnega vrta v Ljubljani

Botanični vrt je v vročih dneh sredi Ljubljane prijetno zatočišče. Letos se spominja 205 let svojega delovanja, neprekinjeno deluje ves čas, kar ga uvršča med najstarejše znanstvene ustanove v Sloveniji. Nastal je v Ilirskih provincah, iz tistih časov še vedno stoji lipa. Polovica vrta je še vedno takšna kot ob ustanovitvi.

Invazivne rastline

Tujerodnih inazivnih vrst in težav, ki jih povzročajo, se vse bolj zavedamo, ni pa bilo vedno tako, opozarja dr. Nejc Jogan, strokovnjak za invazivne rastline z Biotehniške fakultete. “Če bi se teh težav začeli zavedati že pred 50 leti, bi bilo precej bolje.” Do neke mere so jih znanstveniki jemali kot popestritev vrst. Ambrozija je pred petimi leti kot prva invazivna vrsta dočakala formalni ukrep: vsak lastnik parcele, kjer raste ta rastlina, mora ukrepati. “Tujerodnih vrst je na stotine, večina je benignih. Problematičnih je približno 50.

Vrtnarske urice

V Botaničnem vrtu gojijo vse invazivne rastline, agronomka Stanka Fišer pravi, da predvsem zato, da lahko ljudje pridejo tja in preverijo, ali so v naravi srečali invazivne rastline. Obiskovalci in čebelarji se nanje obrnejo z vprašanji, ali lahko rastline, ki so jih kupili v trgovinah, postanejo invazivne.

Botanični vrt je tudi izobraževalna ustanova. Če imate vprašanja v zvezi z rastlinami, jim jih lahko pošljete tudi po elektronski pošti na naslov vrtnarska.urica@botanicni-vrt.si.

Izvidnica je tudi na našem Snapchat profilu “val202si”