Aktualno

Tudi transspolne osebe želijo živeti svobodno

Pogovor z Anjo Koletnik, nebinarno transspolno osebo

Anja Koletnik je aktivistka transfeministične iniciative Transakcija, ki je pred več leti spoznala, da njena identiteta ne spada v klasični moško-ženski binearni spolni sistem. Anja je nebinarna transspolna oseba, kar pa jo postavlja tudi pred določene ovire. Ena med njimi je lingvistična: “Slovenščina je zelo spolno zaznamovan jezik, že če bi nekomu želel opisati, da si se usedel na klopco, takoj v stavku uporabiš spolno zaznamovanost.”

“Sama zato mešam spol: enkrat govorim o sebi v ženskem, drugič v moškem spolu, a po nikakršnem pravilu. V angleščini uporabljam nevtralno zaznamovanje z besedo ‘they'”
– Anja Koletnik

PRIDEm z družino

Geslo letošnje Parade ponosa je Pridem z družino, z njo pa so organizatorji želeli osvetliti pozitivne primere staršev otrok iz skupnosti LGBTIQ+, ki podpirajo svoje otroke pri izražanju lastne identitete. Navsezadnje tako tudi pokažejo, da tudi pri njih velja rek “Za otroke gre”.

Anja pravi, da njeni starši niso imeli težav s sprejemanjem njene identitete, prav tako se giblje v krogu prijateljev in znancev, ki njeno identiteto spoštujejo. A obstajajo ljudje, ki jih družba še danes ne sprejema, in se zato skrivajo pod nekakšnim plaščem nevidnosti. Anja tu opozarja predvsem na transspolne osebe, zato bo na letošnjem sprevodu Parade ponosa korakala z zastavo, ki bo opozarjala na položaj te skupnosti.

“Vsi želimo biti sprejeti takšni, kot smo.”
– Anja Koletnik

Navsezadnje smo vsi ljudje enaki ne glede na to, kako se v družbi identificiramo.