Izštekani

Izštekani Happy Ol’ McWeasel

Nastali so v štajerski prestolnici. Iz zabave, skoraj po naključju. Iz izziva, ki se je sprva zdel trapast in nerealen.

alan orlič
foto: Alan Orlič

Jure je tokrat gostil štajerske keltskopankerske veseljake HAPPY OL’ McWEASEL. Izštekali so se na različne načine, skladbe prestavili v druge žanre, jih prearanžirali, jim spremenili značaj ter okrepili instrumentarij in pustili, da je prevladala pri njih vseskozi prisotna akustična plat.

FOTOGALERIJA

Nastali so v štajerski prestolnici. Iz zabave, skoraj po naključju. Iz izziva, ki se je sprva zdel trapast in nerealen. Leta 2007 se je gruča glasbenikov iz različnih zasedb, ki se je družila v mariborski Pekarni, pred dnevom Svetega Patrika odločila naučiti irski repertoar in pripraviti zabavo zanj. Imeli so le teden dni časa. Pesmi so obdelali po svoje, se na vajah neskončno zabavali in pripravili imeniten žur. Iz tega se ni moglo izcimiti nič drugega kot vodilni slovenski folkpank bend. Ki je obenem eden vodilnih v svetu!

Po letih neutrudnega igranja in dveh singlih so leta 2012 končno izdali prvenec “No Offence”, na katerem je mešanica avtorskih in tradicionalnih viž. Album je bil odlično sprejet in je lani izšel tudi na Japonskem ter bil tam v kratkem razprodan. Lani je bendu uspel še en veliki met: njihovo pesem “Danny Boy” so uvrstili v ameriško TV serijo “The Crazy Ones”. Da o številnih festivalih in evropski turneji ne govorimo.

Letošnji dan Svetega Patrika so, osem let po nastanku, znova praznovali na poseben način: izdali so drugo ploščo “Heard Ya Say!”. Z njo so prepričali še zadnje dvomljivce, da so v svojem žanru v svetovnem vrhu. Avtorska moč, nenadkriljiv zvok, nezlomljiv žurerski duh, v pank primešani akustični instrumenti, strahovita energija in kritična, a vseeno zelo pozitivna besedila so glavne odlike te plošče. Ni minilo dolgo, da je zazvonil telefon..

…in drugi strani žice je bilo vabilo v oddajo Izštekani. Wizli so se tudi tega podviga lotili nadvse zavzeto. Kako, najbolje ponazarjajo naslednje vrstice, ki jih ob tem pošiljajo svojim fenom. Ter tistim, ki boste to še postali.

Za oddajo Izštekani smo blizu dvajset pesmi preoblekli v nove aranžmaje. Nekatere pričajo o naši igrivi in “zajebantski” naravi, druge so morda proti pričakovanjem prikazale našo sentimentalnejšo plat. Proces stilske preobrazbe pesmi nas vrača v čas naših začetkov, ko smo se kot skupina prvič dobili in začeli z ustvarjanjem. Takrat nismo prav vedeli, kam rinemo, vedeli smo le, da v tem, kar počnemo, neznansko uživamo. Oddaja Izštekani nam je dala priložnost, da pokažemo, da v nas še vedno gori plamen iskrenosti, spontanosti, veselja do ustvarjanja in novih izzivov, kar je naše glavno vodilo in bistvo ustvarjanja glasbe.

Znani smo po vključevanju številnih instrumentov, a tokrat smo šli še dlje ter akustični in električni kitari, harmoniki, banju, violini, basu in tolkalom dodali klavir, mandolino in še kaj. Tudi žanrskosmo bili bolj raznoliki kot ponavadi. Repertoar so sestavljale predvsem avtorske pesmi z obeh albumov, dodali pa smo tudi kakšno tradicionalno pesem, ki je ni moč izpustiti.

Veseli smo, da lahko v mozaik kultne oddaje Izštekani doprinesemo tudi svojo noto in dobro voljo, po kateri smo poznani, četudi na nekoliko drugačen način.