Mednarodni pravnik je bil v prvih vrstah med upori proti režimu Slobodana Miloševića, kasneje se je preselil na Nizozemsko, da bi doštudiral pravo. Želel je študirati v angleščini, vendar je bila šolnina previsoka. Zato se je eno leto z občasnim delom po restavracijah in barih učil nizozemščine in končal študij mednarodnega prava v nizozemskem jeziku.

Na Mednarodnem sodišču za vojen zločine na območju nekdanje Jugoslavije so iskali nove moči in to je slišal tudi Marko in dobesedno padel v vodo med najtežje procese sodišča v Haagu.

Njegov prvi primer obrambe je bil njegov nekdanji sovražnik številka ena Milošević.

Poudarja, da je za resnico o tem, kaj se je dogajalo v vojni na Balkanu, treba brati originalne dokumente in ne interpretacij

V vojnih konfliktih resnica nikoli ni samo ena. In če to kje velja, potem to velja za zadnjo krvavo morijo na Balkanu. S tem se je v zadnjih letih soočal srbski mednarodni pravnik, ki živi v Ljubljani, Marko Sladojević.

Mednarodni pravnik je bil v prvih vrstah med uporom proti režimu Slobodana Miloševića, pozneje se je preselil na Nizozemsko, da bi doštudiral pravo. Želel je študirati v angleščini, vendar je bila šolnina previsoka. Zato se je med občasnim delom po restavracijah in barih leto dni učil nizozemščine in končal študij mednarodnega prava v nizozemskem jeziku.

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so iskali nove moči. Slišal je za razpis in se kmalu znašel med najtežjimi procesi sodišča v Haagu.

Njegov prvi primer obrambe je bil nekdanji sovražnik številka ena– Milošević. Ta je še pred izrekom sodbe umrl, zato je prevzel tudi druge primere vojnih zločincev. Njegovo načelo, da si vsak človek zasluži pošteno sojenje, ga je skoraj stalo družine, potem ko je pristal tudi v ekipi obrambe Radovana Karadžića.

“Da ne bo pomote, jaz ne branim Karadžića neposredno, saj se uradno brani sam. Sem samo v ekipi, ki mu pripravlja in zbira dokaze, pregleduje tisoče dokumentov in se pogovarja s stotinami prič. Smo zaposleni na Haaškem tribunalu in tudi plačujejo nas oni.”

Po desetih letih branja dokumentov in zagovarjanja vojnih zločincev je prekinil delo v Haagu in se posvetil ozaveščanju mladih na Balkanu o tem, kaj se je v regiji dogajalo pred 20 leti.

“Mladim bomo poskušali predstaviti, kaj je to vojna, ker oni o tem nimajo pojma. In jim z nekakšno šok terapijo predstaviti težko življenje po vojni.”

O njegovi dozdajšnji poklicni poti in hoji po robu prepada med moralno in poklicno etiko je Aleksandar Nikolić posnel dokumentarni film Srbski odvetnik.

 

Gašper Andrinek