Kje pa vas čevelj žuli

Na Prešernovem trgu stoji spomenik Marca Pola

Nadzor je problematičen še posebej pri vodnikih, ki začenjajo z vodenjem izven Slovenije.

LJUBLJANA
Slovenija, Ljubljana, 23.08.2009, 23. Avgust 2009 Presernov trg s presernovim spomenikom in tromostovjem v ozadju. Arhitektura, Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo
foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Turistična sezona se je že začela, samo v Ljubljani so marca zabeležili 23 odstotkov več nočitev kot v enakem mesecu lani. Ob vse večjem številu turistov pa narašča tudi število turističnih vodnikov iz tujine, ki brez vseh licenc turistom razkazujejo slovenske znamenitosti. Zakaj za tuje turistične vodnike veljajo drugačna pravila kot lokalne? Kdo je lahko turistični vodnik in kdo ne in zakaj sami sebi strižemo krila na področju turizma?

Kako pomemben je za nas dejansko turizem, govori zakon o spodbujanju turizma. Star je 11 let, v njem pa najdemo še tolarje. Zakon med drugim opredeljuje, da morajo turistični vodniki opraviti preizkus znanja, a da to ne velja, ko tuj državljan spremlja organizirane skupine, ki so začele potovanje zunaj Slovenije. Ob sprejetju zakona še nismo bili člani Evropske unije, prav tako pa še ni k nam prihajalo toliko turistov tudi izven EU kot danes. In tem vse pogosteje – namesto usposobljenih vodnikov – naše turistične znamenitosti razkazujejo njihovi vodniki, kar pa ima, kot boste slišali, ne tudi zelo konkretne posledice, ne le, ker predstavljajo nepošteno konkurenco res usposobljenim vodnikom.

V tujini je drugače. Predsednica društva turističnih vodičev mesta Zagreb Anđelka Vincek pojasnjuje, da na Hrvaškem, če kdo nima licence, ga dežurni inšpektorji kaznujejo, nadzorujejo pa tudi nas, ki imamo prepoznaven dežnik in izkaznico. Enako je na morju, brez licence ne morete vstopiti na primer v stolni v Poreču. Taka so pravila. Kompetenten lokalni vodnik, ki ima vedno več informacij. To zagotovo ne odganja turistov.

Nekateri tuji turistični vodniki turistom v Ljubljani razlagajo, da je Narodna univerzitetna knjižnica zaradi značilne rdeče opeke zadnji ostanek komunistične arhitekture. Smo ena redkih držav, ki ima na glavnem trgu prestolnice spomenik pesniku, nekateri vodniki brez licence pa prosto po Prešernu pojasnjujejo, da gre za spomenik Marcu Polu.