Ime meseca

Mame otrok s posebnimi potrebami

Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik so dobitnice nagrade jabolko navdiha.

Foto MMC
foto: MMC

Ime meseca marca so postale Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, štiri mame, ki se ob rojstvu svojega otroka, drugačnega od vrstnikov, niso predale malodušju, pač pa se odločno borijo za boljšo oskrbo in prihodnost svojih in drugih otrok s posebnimi potrebami. Vsem štirim je predsednik republike podelil jabolko navdiha.

Spomenka Valušnik: “Sistem nam nudi osnovno zdravstveno oskrbo otrok, vendar je to premalo. Družine je treba obravnavati celostno.”

Skrb je največkrat osredotočena na otroke s posebnimi potrebami, medtem ko so starši skriti v ozadju in se sami spopadajo s težavami in šokom ob rojstvu.

Petra Greiner: “Prevečkrat pozabljamo na psihično stanje staršev otrok s posebnimi potrebami. Starši nismo ubogi in pomilovanja vredni.”

Dobitnice nagrade Jabolko navdiha so zelo aktivne. Informacije o njihovih projektih lahko najdete tukaj: Drugi dom, Zavod 13, Društvo Vesele nogice, Center Planet 47.

Med kandidati so bili še:

Žan Košir, deskar na snegu,  ki je osvojil  veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Renata Zamida, programska vodja 12. Festivala literature Fabula, katerega vrhunec je bilo predavanje filozofske “trojke” –  Žižka, Zupančičeve in Dolarja.

Jakov Fak, biatlonec, ki je na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Finskem svetovni prvak.

Peter Prevc, skakalec, ki je v Planici trikrat stal na stopničkah, v boju za veliki  kristalni globus  pa mu je zmanjkal  le kanček  športne sreče.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.