Osvajanje in obisk gora so priljubljena rekreacija številnih alpinistov, planincev in turnih smučarjev. Zahtevne, tudi plezalne ture in turno smučanje pa vodijo gorski vodniki, ki so povezani v Združenje slovenskih gorskih vodnikov.

Osvajanje in obisk gora sta priljubljena rekreacija številnih alpinistov, planincev in  turnih smučarjev. Zahtevne (tudi plezalne) ture in turno smučanje pa vodijo gorski vodniki, ki so povezani v Združenje slovenskih gorskih vodnikov.

Vsi gorski vodniki opravijo zahtevna usposabljanja in pridobijo licence, na prvem mestu pa ostaja varnost. Vse številnejši obiskovalci gora v zadnjem času gorniške cilje doma in v tujini dosežejo v spremstvu licenciranega gorskega vodnika.

V Sloveniji je 82 gorskih vodnikov, med njimi približno deset poklicnih.

Združenje je oblikovalo pravila svojega dela in priporočeno osnovno dnevno tarifo za najem gorskega vodnika, ta znaša dvesto evrov. Izbor vodnika, cena in prva priporočila so pomembni prvi napotki za vse tiste, ki se ob načrtovanih zahtevnih turah, plezanjih in turnih smučanjih odločajo za gorskega vodnika.

Aljana Jocif