Znanost

AVDIO: Recitiranje števila pi

Nik Škrlec je novi slovenski rekorder: število pi je recitiral na kar 1694 decimalk natančno!

Foto-Pi
Letošnji zmagovalec se je že drugič vpisal na slovensko “Pi tablico slavnih”
foto: Pi tekmovanje

Tudi Slovenci imamo svojega rekorderja v pomnjenju oziroma recitiranju števila pi. Na tradicionalnem dogodku so se na Fakulteti za matematiko in fiziko že devetič zbrali študenti, dijaki in ostali navdušenci, ki jih zanima matematika.

Tekmovalci pa so se preizkusili v recitiranju tega skrivnostnega, brezkončnega števila.

Zmagovalec je ponovno postal Nik Škrlec. In to že drugič zapored. Lani je postavil rekord, ko je deklamiral 1517 decimalk, letos pa je bil še krepko boljši: število pi je recitiral kar na 1694 decimalk natančno!

Tako zveni število pi …

Doslej najuspešnejši udeleženec zanimivega prvenstva je fizik Simon Čopar (danes je pri 26. letih že doktor znanosti), ki je zmagal kar štirikrat. Pred leti se mu je z mikrofonom pridružila tudi valovska ekipa. Takrat je Simon zrecitiral 767 pijevih decimalk.

Spodaj lahko slišite prvih nekaj deset decimalk števila pi in prvih šest zaporednih devetic, katerih zadnja je 767. števka po vrsti. Če bi predvajali celoten posnetek Simonove recitacije števila pi bi to trajalo okoli 6 minut.

Dan števila pi ni slučajno 14.3. Če datum zapišemo v rahlo amerikaniziranem formatu, letos dobimo 3/14/15, ob 9:26:53 smo bili tako tudi priča prvim 10 številskim mestom pi-ja (3,141592653 …).

To se zgodi le vsakih 100 let!