Tokratni Nedeljski gost bo dr. Božidar Opara, defektolog, predsednik Strokovnega sveta za splošno izobraževanje in strokovnjak za metode učenja otrok s posebnimi potrebami. Predvsem pa strasten zagovornik in oče inkluzivne pedagogike pri nas, za katero pravijo, da je največja sprememba v sistemu vzgoje in izobraževanja v svetu v zadnjih 50. letih. Inkluzija, ki se je razvila iz specialne pedagogike, je najbolj moderen, demokratičen in human pristop pri vključevanju otrok s posebnimi potrebami v običajne šole.

Inkluzivna pedagogika - kako otroke s posebnimi potrebami vključiti v redno šolanje

Tokratni Nedeljski gost je bil dr. Božidar Opara, defektolog, predsednik Strokovnega sveta za splošno izobraževanje in strokovnjak za metode učenja otrok s posebnimi potrebami. Predvsem pa strasten zagovornik in oče inkluzivne pedagogike pri nas, za katero pravijo, da je največja  sprememba v sistemu vzgoje in izobraževanja v svetu v zadnjih 50. letih.

Inkluzija, ki se je razvila iz specialne pedagogike, je najbolj moderen, demokratičen in human pristop pri vključevanju otrok s posebnimi potrebami v običajne šole. "Drugačnost je prisotna povsod in odnos do tega se spreminja. Svet se humanizira," pravi Božidar Opara.

"Termin 'otroci s posebnimi potrebami' je res dober - fokus ni na hibah, ampak na potrebah in temu, kako pomagati."

8 odstotkov otrok s posebnimi potrebami v Sloveniji obiskuje redne šole. Bistvo inkluzije povzame takole: "Naša naloga je, da ljudem s posebnimi potrebami nudimo pomoč, ne pa da jih segregiramo. Vljučeni morajo biti v normalne šole."

"Študente vedno opozorim, da nikoli ne smejo nikomur reči, da nečesa ne zmore. Tega enostavno ne moremo vedeti."

Šola in starši bi po njegovem morali vzpostaviti partnerski odnos, saj imajo iste cilje. "Veliko bomo dosegli, ko bodo ljudje s posebnimi potrebami dobrodošli v šoli in drugod, kamor bodo prišli. To bo verjetno čez nekaj desetletij."

"Danes ne vemo, kaj je vzgoja. Vsak otrok, ki je slabo vzgojen, je označen za hiperaktivnega. Postaviti bi bilo treba meje."

Miha Švalj