V Petkovi izvidnici smo obiskali štiri športne objekte, ki so v Sloveniji zrasli s pomočjo evropskih sredstev: Gimanstični center Cerar - Pegan - Petkovšek, Kajak center Solkan, večnamensko športno dvorano v Podčetrtku in Nordijski center Planica.

Po Sloveniji je s pomočjo načrpanih evropskih sredstev zraslo kar nekaj športnih objektov, ki bi si jih sicer ne mogli privoščiti

V Petkovi izvidnici smo tokrat obiskali štiri športne projekte, ki so v Sloveniji zrasli s pomočjo evropskih sredstev.

Telovadci v boljših pogojih

Slovenska gimnastična zveza bo še letos dobila objekt, s katerim se bodo uresničile več kot 40-letne sanje slovenskih telovadk in telovadcev. Denar za gradnjo je ministrstvo v veliki meri pridobilo iz evropskega sklada za regionalni razvoj, precej denarja pa bo prispevala še Mestna občina Ljubljana.  Gimnastični Center Cerar – Pegan – Petkovšek bo v prvi vrsti namenjen treningu vrhunskih športnikov. Obiskal ga je Jure Jeromen.

Center imajo. Kaj pa naprej?

Le nekaj sto metrov od meje z Italijo stoji Kajak center Solkan, ki so ga tudi z evropskimi sredstvi na novo zgradili leta 2005. To je bil eden izmed prvih takih projektov v Sloveniji, le dobro leto po pridružitvi Evropski uniji. Kakšne so izkušnje kajakašev, je preveril Jan Grilc.

Trije zaposleni na občini in neprofesionalni župan

Občina Podčetrtek, ki meji s Hrvaško, je ena  najuspešnejših občin pri črpanju evropskega denarja,  čeprav razpise urejajo zgolj štirje člani občinske uprave. Dvorana se je v  petih letih delovanja izkazala za nepogrešljivo na športnem, pa tudi kulturnem  in družabnem  področju. Prinaša celo dobiček, saj jo letno izkoristijo kar za okrog 150 različnih dogodkov. Leta 2011 je prejela srebrno priznanje  med  21 nominiranimi  športnimi objekti sveta. V njej so med pripravami trenirale in v bližnjih termah prenočevale številne  reprezentance in klubi z različnih celin, je ugotovil Damjan Zorc.


Planica je najdražja

Rekonstrukcija in celostna oprema sedmih skakalnic in letalnice, tekaška infrastruktura za nordijce, spremljevalni objekti  za profesionalce, rekreativce, turiste … Tako ali drugače – Planica je najdražja! Za mnoge Slovence v srcu neprecenljiva, v številkah izraženo pa  naj bi se končalo pri 40 milijonih evrov – 34 jih bo prispevala Evropa, preostalo Slovenija. Več pa s sogovorniki Tatjana Pirc.

Za področje športno-rekreacijske infrastrukture je bilo v obdobju 2007-2013 na voljo za 79 milijonov evrov evropskih sredstev. Pri črpanju smo bili relativno uspešni, zatrjujejo pristojni. Do zdaj je bilo izplačanih 72 odstotkov predvidenih sredstev, pričakujejo pa, da bodo do konca leta dokončani vsi potrjeni projekti. Skupno je bilo podprtih 16 projektov v vrednosti skoraj 81 milijonov evrov.

Damjan Zorc, Jan Grilc, Jure Jeromen, Tatjana Pirc