Kulturnice

“Skozi kulturo in umetnost skušamo govoriti o strpnosti”

4703932712_b3b6867d25_b
foto: Bethan Phillips, Flickr

V Mini teater nocoj prihaja 1. Festival strpnosti. Morda bi lahko dodali šele. Zgodba za festivalom se je začela že pred osmimi leti v Zagrebu, takrat pod imenom festival judovskega filma. Osnovala ga je Nataša Popović: “Festival judovskega filma se je začel leta 2007 in bil takrat prvi takšen festival v regiji. Po naključju je bil v času festivalu v Zagrebu tudi Branko Lustig in prosili smo ga, da bi bil častni gost. Po prvem festivalu je postal predsednik festivala in on je festival preimenoval v Festival strpnosti.

Nataša Popović: “Poskušamo delovati v kar se da širokem umetniškem smislu in tako spregovoriti o nujni strpnosti v družbi. Skozi kulturo in umetnost skušamo govoriti o holokavstu, o nestrpnosti v družbi, odpirati probleme, s katerimi se srečuje današnji človek.”

Branko Lustig, uspešen hrvaški filmski producent, prejemnik oskarja za film Schindlerjev seznam in Gladiator, zadnja tri leta spet živi v rodnem Zagrebu in bo  častni predsednik tudi ljubljanskega festivala, kot 10-letni deček pa je preživel koncentracijska taborišča, tudi Auschwitz.

S filmskim programom, izobraževalnimi jutri, razstavo, okroglimi mizami in predavanji bodo skušali opozoriti na pomen strpnosti v družbi in nagovoriti predvsem mlade.

Prisiljeni smo živeti drug z drugim in edini način, da nam to lahko uspe, je pravzaprav strpnost v pomenu sprejemanja in spoštovanja vsakega človeka,” je prepričana Nataša Popović.