Evropa osebno

Z glasbo do miru

1460006_10151774179336586_927499818_n
Mahdi Saadi
foto: Facebook

Mahdi Saadi je študent violončela ljubljanske Akademije za glasbo in član Mednarodnega orkestra Ljubljana. Njegovo glasbeno pot je zaznamoval izraelsko-palestinski konflikt, vendar je 19-letni glasbenik prav s pomočjo glasbe spoznal pomen spoštovanja, medsebojnega razumevanja in prijateljstva.

V okviru organizacije Polyphony, ki želi s pomočjo klasične glasbe zgraditi most medsebojnega razumevanja med Arabsko in Judovsko skupnostjo v Izraelu, je Mahdi Saadi obiskoval konservatorij v Nazaretu in igral v orkestru:

“Ta orkester je spremenil moj pogled na svet. Ko sem bil otrok, sem bil prepričan, da Judje niso dobri ljudje, da ne moremo biti skupaj. A, ko sem prišel na vaje in pogledal po orkestru, so se vsi pogovarjali med seboj, bili so prijatelji. To je bil dokaz, da lahko s pomočjo glasbe živimo skupaj, v miru. Dokaz, da mir sploh obstaja.”

Ob tem pa Mahdi Saadi prepričan, da glasba, in ne orožje, lahko odstre pot, ki vodi k miru: “Posebnost glasbe je, da je univerzalen jezik. Beethovna lahko poslušate tu, ali pa v Egiptu, pa ni razlike. Vsi poznamo jezik glasbe in ga lahko uporabimo, da se povežemo med seboj.

“Z glasbo lahko dosežemo marsikatero stvar in ena izmed njih je tudi najpomembnejša, mir.«