Petkova centrifuga

Pozitiva

Andrej Stopar
Andrej Stopar
foto: Osebni arhiv

Niso redka mnenja, da ljudje ne spremljajo več medijev, ker v njih ne najdejo pozitivnih novic. Ker naj bi si mediji prizadevali poudarjati vse negativno. "Slabe novice se bolje prodajajo." Andrej Stopar je zato načrtoval vsaj pozitiven začetek leta. Pa se je izšlo tako, kot je nekoč dejal ruski premier Viktor Černomirdin: "Hoteli smo najbolje, posrečilo pa se je kot zmeraj."

Kaj naj odgovori novinar na dejstvo, da so njegovi francoski kolegi padli kot žrtve svoje profesije? Kaj naj reče ob novih razprtijah glede financiranja javnih in zasebnih šol, polemikah o prodaji državnega premoženja, stalnih jeremijad o plačah v javnem sektorju, večanju revščine v Sloveniji? Kako naj se izreče na tako občutljivo temo, kot je vprašanje evtanazije?

Seveda lahko izključite radijske in televizijske sprejemnike. Odpoveste časopise in naročnino na splet. Berete dobre in prave knjige. Tečete, plezate, sprehajate pse. Ampak prej ali slej se boste znašli v medijih, tako ali drugače. Karkoli že mislite o njih. Ni namreč idealne družbe in genijev na eni strani ter katastrofalnih medijev in politike na drugi. Vsi smo ljudje. In vsi nosimo odgovornost. Grenko, a pozitivno sporočilo, kajti če bomo odgovornost sprejeli in vsak pri sebi začeli uvajati spremembe, se bo morda kaj obrnilo na bolje. Če ne, pa – kako je že rekel pokojni Černomirdin?