Petkova izvidnica

Inflacija verskih skupnosti

V svetu je približno 4200 religij.

4964490735_9fccdc7b77_b
foto: Florin Gorgan

Koliko religij je na svetu je nemogoče prešteti, težko tudi oceniti. Najboljši približek je ocena, da je v svetu 4200 religij.

V Enciklopediji verstev govorijo o 19 svetovnih prevladujočih religijah, ki se delijo na 270 večjih religijskih skupin, te pa se delijo še naprej. Samo krščanskih ločin je okoli 34 tisoč.

16. januar je svetovni dan religij, njegov namen pa, da bi se ljudje različnih religij med seboj bolje poznali in spoznali verovanja drug drugega – kar je ključ do strpnosti in sožitja.

Danes imamo v Sloveniji natanko 50 verskih skupnosti, samo lani se jih je, po spremembah zakona o verski svobodi, ki je omilil pogoje za ustanovitev verske skupnosti, registriralo kar šest.

S filozofom Lenartom Škofom s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem smo govorili o trendih na področju religij in verskih skupnostih ter o vlogi novodobnih verskih skupnosti v družbi.

Verska skupnost nogometaša
Marcus Tavares je tudi pastor. Foto: Bobo

Marcus Tavares je tudi pastor. Foto: Bobo

Med šestimi lani na novo registriranimi verskimi skupnostmi v Sloveniji spada tudi julija registrirana Mednarodna skupnost Kairos, ki jo je ustanovil nogometaš NK Maribor Brazilec Marcos Tavares.

Tavares ni samo nogometaš, ampak je po študiju teologije postal tudi evangeličanski pastor. V verski skupnosti Kairos, kjer pridiga, z verniki skupaj berejo Sveto Pismo in se pogovarjajo o Jezusu.

Verska skupnost enakih možnosti – VSEM se je v register cerkva in drugih verskih skupnosti vpisala lani oktobra. To ni bil njihov prvi poskus za vpis v register – prvič so se skušali registrirati že leta 2006, vendar so bili zavrnjeni po precej dolgem sodnem postopku.

Leta 2011 je vrhovno sodišče pritrdilo prvostopenjskemu, ki je zavrnilo vpis, ker VSEM ne opravlja verske dejavnosti, ker ne temelji na verskem prepričanju, ne pozna verskih simbolov, ne verjame v sile, ki presegajo normalno čutno zaznavo, in se tudi ne sklicuje na nobeno znano versko tradicijo.

Sanjavost duha in čezvesoljki zombiji

O njihovem nauku smo uspeli izvedeti zelo malo, saj na naše klice niso odgovorili. Temeljni princip človekovega bivanja  je po njihovem princip pravice do enakih možnosti. Glede na sodne dokumente ni razvidno, da bi imeli svoje simbole, praznike, obrede in sistema povezave človeka z onstranstvom.

Kot pravijo člani svetovne nazorske skupnosti Upasana, Sanjava prostost duha, ta sedeža v Sloveniji ni dobila po naključju. Državno himno je spisal naravoverec, ki je klical k stari veri, kozmopolit Prešeren, oba državna praznika imamo na sončni obrat v višku solsticija.

Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja je bila ustanovljena 1. marca 2013, temeljno poslanstvo cerkve pa je zvonjenje s svetim zvonom ter blagoslovljenim piskrom in ponvijo, bong. Cerkev se predstavlja kot nediskriminatorna in nenasilna, podrobne podatke pa lahko najdete na njihovi Facebook strani.

Med najpomembnejšimi mednarodnimi dokumenti, ki urejajo versko svobodo, sta splošna deklaracija o človekovih pravicah  ter konvencija Sveta Evrope o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Versko svobodo v Sloveniji zagotavlja  ustava, podrobnosti pa ureja Zakon  o verski svobodi, katerega spremembe so nastale pod okriljem Urada za verske skupnosti in je so bile sprejete dobro leto nazaj.  Pogovarjali smo se tudi z direktorjem Urada za verske skupnosti, Gregorjem  Lesjakom.