Poslovne krivulje

Dobra strategija vedno deluje

Martin
profesor Roger Martin
foto: Anja Hlača Ferjančič

Dobra strategija, ki je ne moremo uresničiti, ne obstaja. “To je kot pošast Loch Ness. Dobra strategija, ki jo le slabo izvajamo. To ni možno,” je prepričan profesor Roger Martin. V svojih člankih poudarja, da dobra strategija vključuje vse zaposlene. Je kratka, jasna in izvedljiva. Dobra strategija odgovarja na pet ključnih vprašanj.

Kje lahko zmagamo, kje bomo delovali, kako bomo zmagali, kakšne sposobnosti potrebujemo in kateri menedžerski procesi so za to potrebni?

Dobra strategija je uresničljiva in vključuje vse sodelavce

Roger Martin sicer poudarja, da s tem, ko pravi vse – nikakor ne misli na to, da bi se morali vsi zapreti v en prostor in snovati strategijo, prav tako nimajo vsi enake vloge: “Treba je razumeti kulturo organizacije. Če vodstvo zaposlenih ni nikoli ničesar vprašalo o strategiji in kar naenkrat pride do zaposlenih in jim začne postavljati vprašanja, se bo končalo slabo. Zaposleni bodo jezni in nezaupljivi. Treba je precej zaupanja, da se lahko v oblikovanje strategije vključijo vsi. Seveda nisem popoln egalitarist. Različni ljudje imajo različne izkušnje, sposobnosti in naloge. Mislim, da ni prav, da greste k zaposlenim in jih vprašate, kakšna naj bo strategija.”