Sto dni vlade kompromisov

Medeni tedni so se končali že po prvem mesecu vladanja

Miro Cerar
foto: BoBo

Na dan samostojnosti in enotnosti je minilo sto dni odkar je zaprisegla že 12. vlada v samostojni državi, vlada, ki jo vodi premier Miro Cerar, vanj pa so vključene še koalicijske partnerice DeSUS in Socialni demokrati. Če hitro povzamemo, zaznamovani so bili predvsem s pripravo proračuna, z razpravami o privatizaciji ter iskanjem ministra za gospodarstvo in kompromisov oziroma ohranjanjem socialnega miru.

Spomnimo se zgolj kompromisa, sklenjenega s sindikati javnih sektorjev, ali drugega, po katerem je vlada opustila možnost uvedbe davka na sladke pijače. Da ne bi razjezila industrije se je vlada odločila tudi, da bo s precej sporno okoljsko takso, oziroma davkom na izpuste CO2, obremenila kar vse porabnike energentov.

Skorajda za vsako ceno si je vlada kupovala priljubljenost, pri tem pa je najbolj trpel proračun.

“Koalicija je imela precejšnje težave in jih še ima, denarja ni dovolj, in pokazale so se prve razpoke med strankame, ki bodo v prihodnjem letu še bolj očitne, kajti na dnevni red prihaja prodaja državnega premoženja.”
– Tanja Starič, urednica aktualnopolitičnega programa na Radiu Slovenija

Prvih sto dni vlade Mira Cerarja je zaznamovala tudi saga iskanja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Jožef Petrovič je zaradi suma korupcije odstopil zgolj mesec dni po nastopu funkcije, zaradi bolezni je kot možni kandidat odpadel tudi Gojko Koprivec, končno pa je 4. decembra na ministrsko funkcijo prisegel dotedanji direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek. Gospodarstveniki so si oddahnili, a njihova pričakovanja ostajajo velika.

“Zelo težko je poslovati vsako leto, če je ključen projekt, kako bomo zaprli proračun, ne da bi vedeli, kaj so naše razvojne prioritete.”
– Samo Hribar Milič, predsednik in generalni direktor GZS

12. slovenska vlada je bila zgrajena na temelju etike in spoštovanja pravne države, pokazala pa je, da je njena šibkost odpiranje razprav s stroko in civilno javnostjo. Morda ji prav zaradi slabega komuniciranja podpora znatno pada, na inštitutu Mediana pravijo, da v tako kratkem času takšnega padca podpori kateri vlade še niso zaznali. A sto dni je kratko obdobje za merjenje učinkovitosti – počakajmo torej, kaj bo prineslo novo leto.