Vroči mikrofon

“Vsako leto se nekaj zamakne za eno leto”

KRVAVEC SMUCISCE TURIZEM
Slika je simbolična
foto: Tina Kosec/Bobo

Zamisel o novem Smučišču 2864, prvem slovenskem integralnem smučišču z najnovejšo in najbolj dovršeno tehnologijo žičniških naprav in naprav za dodatno zasneževanje, ki naj bi se razprostiralo na preko 1,5 mio m2 površin med Bohinjsko Bistrico in Soriško planino, je stara že skoraj 4 leta.

Na njem naj bi italijanski proizvajalec žičniških naprav Leitner postavil svoj “show room”, vso najmodernejšo opremo za tovrstne investicije na enem mestu. A projekt spremljajo hudi porodni krči. Zapletalo se je že pri soglasjih lastnikov zemljišč, treba je bilo celo spreminjati zakonodajo; zdaj pa se zapleta še tam, kjer se to najpogosteje zgodi – pri financiranju.

Zaradi spremenjenih pravil pri financiranju tujih investicij mora namreč investitor, ki mu je v tem času že uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje, zdaj pripraviti novo finančno konstrukcijo. Ali je projekt potem, ko je bilo vanj vloženo že več kot 1,5 milijona evrov, zdaj pod vprašajem? Kaj si investitor Martin Leitner misli o državi, v kateri se mora v štirih letih pogovarjati kar s štirimi ministri za gospodarstvo. In predvsem – ali si tujih investicij v Sloveniji sploh želimo?