Reakcija

Planica, nacionalni ponos – tudi kot projekt!

Trnova pot do skorajšnjega uspešnega zaključka projekta

04-00018
Planica
foto: Uradna spletna stran

Planica je v zavesti Slovencev simbol, nacionalni ponos, kamor se vsako leto marca stekajo nepregledne množice ljubiteljev športa, pa tudi tistih, ki pridejo v Planico po tisti pravi domoljubni ponos, ki ga našemu narodu vse bolj primanjkuje. Zato smo zadnja leta s strahom pogledovali pod Ponce, ko so od tam prihajale zaskrbljujoče novice o težavah pri gradnji novega Nordijskega centra, ki ga kar v 85% sofinancira Evropska unija.

Veliko se je pisalo o vseh vrstah zapletov, ki bi lahko pripeljali do tega, da bi bil evropski denar lahko celo izgubljen, projekt pa s tem razumljivo ogrožen. Na srečo pa kaže, kar so te dni zatrdili tudi predstavniki Evropske komisije in naši vladni predstavniki, da bo Planica, prihodnje leto, ko se projekt zaključi, vendarle ena od največjih zgodb o uspehu, sofinanciranih s kohezijskimi sredstvi. Največ neposredne koristi so in bodo z izvedbo projekta seveda imeli Ratečani, saj se je v Rateče steklo kar približno 3 milijone evrov.

Prijetno presenečenje

Predstavniki Evropske komisije so bili še posebej presenečeni nad dejstvom, da Slovenija k projektu Planica pristopa zelo integralno, in da ne gre le za gradnjo prestižnih objektov, ampak je cilj projekta vzpostavitev nečesa trajnega, kar bo pozitivno vplivalo na razvoj celotne regije. Kranjskogorski župan Jure Žerjav, ki je projekt izgradnje nordijskega centra spremljal od samega začetka, meni da bi se država na tem primeru lahko veliko načila in si tako tudi olajšala izvedbo naslednjih podobnih projektov.

“V primeru nordijskega centra se je pokazalo vse, kar bi morala država v zakonodaji spremeniti.”
Jure Žerjav, nekdanji župan Kranjske Gore

Grenak prikous pa ostaja zaradi matere vseh problemov povezanih s projektnim delom v Sloveniji – govorimo seveda o lastništvu in odkupu zemljišč. V planiškem primeru je bilo takih primerov kar 180. Sama vsebina projekta, ki se je z odkupi začel v letu 2007, s spremembo prostorskih načrtov, pa že skoraj deset let prej, se je sicer od prvotne ideje pa do danes, kar precej spremenila, saj je bil projekt najprej zamišljen kot skupni projekt države in gospodarstva.

Prihodnost praznika pod Poncami

In seveda še nujen odgovor na vrašanje – bo Planica do marca nared za nov praznik smučarskih poletov? Jelko Gros pravi, da bo.

“Zaletišče se betonira, do novega leta naj bi bila dela končana.”
Jelko Gros, direktor Zavoda Planica

A še vedno je kar nekaj če-jev. Kot dodajajo vsi vpleteni v izvedbo tega projekta, oddahnili si bomo šele, ko bo dolino pod Poncami zapustil zadnji gradbeni stroj, ko bodo poplačani vsi računi in bodo Planico v novi preobleki zavzeli ljubitelji narave in nordijskega športa, ki bo njeno slavo spet ponesel v svet.