18.12. smo pripravili zaključek celoletne akcije Ime tedna in na prireditvi v Kinu Šiška izbrali Ime leta..

Maša Tkavc, specialna pedagoginja iz Centra Janeza Levca je pobudnica izdaje posebnih kartic za osebe z avtizmom in Aspergerjevim sindromom.

 

Fotogalerija (Foto: Mare Vavpotič)

Prav zaradi boljšega razumevanja posebnosti oseb z motnjo avtističnega spektra je pobuda Maše Tkavc za izdajo posebnih kartic, ki vsebujejo informacije o tem kako jim v stiski lahko pomagamo, tako posebna. Izjemnega pomena so kartice v trenutku stiske, ko osebe z avtizmom in Aspergerjevim sindromom potrebujejo pomoč.

“Kartice za osebe z avtizmom so se odlično obnesle.”

Maša Tkavc je tudi mentorica skupine Vox Alia “drugačnega glasu”, ki opominja, da ljudje, ki vidijo svet drugače, sveta ne vidijo ne slabše, ne narobe.

Sodeluje tudi v Društvu za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra in ureja njihovo revijo. Skupaj krepijo samopodobo in se navajajo na samostojnost in odgovornost ter spodbujajo razvoj in kreativnost.

Maša Tkavc je ime leta 2014!

 

Imena mesecev:

Januar: Maks Lenart Černelč

 

Maks Lenart Černelč je osnovnošolec, avtor  zmagovalne risbe  natečaja Doodle for Google “Pravljična dežela Slovenija”. Risba je krasila vstopno stran slovenskega Googla.

 

 

Februar: Gašper Rupnik – Gušter

 

Izbrali ste vse tabornike in prostovoljce iz Postojne, ki so med ujmo ustanovili krizni center. V skrajnih razmerah so oskrbeli Postojnčane s toplimi obroki in jim ponudili ogrevan prostor.

 

 
Marec: Mojca Senčar

Mojca Senčar je predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku Europa Donna, prejemnica državne medalje za hrabrost,  borka proti raku dojk in za zavedanje o pomenu ohranjanja zdravja.

 

 

April: Maša Tkavc

 

Maša Tkavc iz Centra Janeza Levca je pobudnica izdaje posebnih kartic za osebe z avtizmom in Aspergerjevim sindromom, ki so jim v pomoč, ko v trenutku stiske sami ne morejo pojasniti težav na področju avtizma.

 

Maj: Blaž Trotovšek

Blaž Trotovšek je kirurg in vodja endoskopske dejavnosti v UKC Ljubljana, ki je skupaj z ekipo 13-ih strokovnjakov  v več kot 12-urnem zapletenem posegu izvedel prvo hkratno presaditev ledvic in jeter pri nas.

 

 

Junij: Ivan Kramberger

 

Ivan Krambereger je eden od nagrajencev izbora Naj prostovoljec 2013 in eden najbolj aktivnih prostovoljcev, saj je lani več kot 2000 ur namenil številnim prostovoljskim projektom.

 

Julij: Meho Jusufagić

Meho Jusufagić je Jeseničan, ki je, ko so mimoidoči le nemo opazovali, tvegal svoje življenje in posredoval ob družinskem nasilju. Obvladal je napadalca, ki je pretepal in z nožem večkrat zabodel partnerico, pri tem pa tudi sam dobil sunek z nožem v trebuh.

 

Avgust: Zoran Kačičnik

Zoran Kačičnik je eden od pobudnikov in udeleženec vseh 16. Študentskih delovnih brigad študentske organizacije Univerze v Mariboru. Letos so odpravljali  posledice žledoloma na območju Čepovana in Lokovca.

 

September: Jakob Šušterič

Jakob Šušterič iz podjetja MESI se je z ekipo sodelavcev na prestižnem tekmovanju XPRIZE v ZDA predstavil z medicinsko napravo za odkrivanje bolezni za domačo uporabo.

 

 

 Oktober: Janez Škrabec

 

Janez Škrabec, direktor Rika, je skupaj z enim najbolj znanih industrijskih oblikovalcev sveta Philippom Starckom ustvaril novo linijo montažnih domov pod imenom P.A.T.H.

 

November: Tone Čelič

Tone Čelič je mladenič, ki se je sredi novembra, po tem ko je slišal obupane klice na pomoč, brez razmišljanja pognal v hladno vodo in iz potapljajočega se vozila rešil voznico.

 

 

 December: Igor Akrapovič

Igor Akrapovič, podjetnik, ki svetovne motoristične javnosti ne navdušuje le z visokozmogljivimi izpuhi. Zdaj se je predstavil še s promocijskim motociklom Full Moon in požel pohvale strokovnjakov ter celotne ekipe BBC-jeve avtomobilistične oddaje Top Gear.

Val 202