Dobrodošli na Poti miru!

Če mir najdemo tam, kjer so divjali spopadi svetovnih razsežnosti, je to že skoraj kot kakšna božična zgodba.

Pot miru poteka od Alp do Jadrana in pripoveduje zgodbe o 1. svetovni vojni. Leto 2014 je namreč zaznamovala stoletnica začetka prve svetovne vojne, spomine na krvavo vihro pa nam v dolini Soče, na Krasu, ob pomnikih, ki so tudi več kot 2000 metrov visoko, pomagajo obujati gostoljubni domačini in turistični delavci, ki v tem vidijo možnosti za večji obisk domačih in tujih gostov.

Ena izmed nepozabnih postaj na Poti miru je tudi Spominska cerkev Svetega duha na Javorci. Haris Bohorč, LTO Sotočje, pravi, da so to cerkvico leta 1916 zgradili avstrijski vojaki, ki so tam med hudimi bitkami našli malo miru. Zdaj pa so vzpostavili stik z vnukom vojaka, ki je naredil načrt za to cerkev.

Zbiralka etnološke dediščine in spominov na prvo svetovno vojno je tudi Jožica Strgar, ki obiskovalce sprejme v Lukčevi hiši na Kambreškem. Kuhinja z ognjiščem, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena, ustvari prijetno vzdušje. Gospa Jožica popotnikom ponudi malico, polenta in klobase so slastne, a še boljše so njene zgodbe.

“Od 800 ljudi pred 1. svetovno vojno, jih je danes tu okrog 90, pred volitvami se kdo priseli, da nas je čez 100.”

Uradna otvoritev Poti miru bo 21.marca 2015 točno ob dvanajstih na Trgu Evrope, ki simbolično povezuje Slovenijo in Italijo oziroma obe Gorici. Lahko pa se že prej podate na Pot miru, saj vas vsi, pri katerih smo se ustavili, pa še številni drugi, čakajo odprtih rok.

Fotogalerija: