Natisnili bomo vse – od ledvic do hiše!

Do leta 2020 bi lahko 3D tiskalnik imelo že vsako peto gospodinjstvo.

3D tiskalnik v podjetju Audax
foto: Miha Pongrac

Tiskarstvo kot tehnološki postopek in tehnična stroka obstaja od sredine 15. stoletja, približno 400 let pozneje, ko je človeštvo že uporabljalo tako kapljični kot laserski tisk za tiskanje različnih dokumentov, pa je leta 1984, pravzaprav po naključju, nastal nov preboj na tem področju – tisku v dveh dimenzijah se je pridružila še tretja. Tretjo dimenzijo dosežemo tako, da 3D objekt gradimo oziroma tiskamo v plasteh oziroma slojih, kot material za tisk pa lahko uporabljamo plastiko, kot tudi prah ali katere druge materiale. Povpraševanje po 3D tisku, predvsem za personalizirano rabo, je danes v izjemnem porastu. K temu gotovo nekaj prispeva tudi cena, 3D tiskalnik je namreč mogoče dobiti že za ceno dobrega pametnega telefona ali prenosnega računalnika.

“Predvidevamo, da bo letna rast 3D tiskalnikov v povprečju dosegla 107% stopnjo. Pomembno je vedeti, da bo rast v prodaji 3D tiskalnikov najvišja v letih 2017 in 2018.”
– Pete Basiliere, analitska hiša Gartner

3D tisk ne predstavlja oddaljene prihodnosti, trenutno je namreč že okoli 28 odstotkov vseh 3D objektov natisnjenih kot končnih izdelkov. Maja letos so tako v britanski bolnišnici Southampton uspešno vsadili implantat kolka, ki so ga pridobili s pomočjo 3D tehnologije, tiskajo se tudi že prve 3D hiše. A poleg prednosti, tudi na področju 3D tiska obstajajo določene slabosti, celo nevarnosti.

3D sova podjetja iTehlab

3D sova podjetja iTehlab

“V kolikor si doma lahko natisnemo določene predmete, lahko uporabimo tudi napačne materiale. Če si natisnemo skodelico za čaj iz napačnega materiala, lahko pri tem pride do sproščanja raznih kemičnih substanc, ki so škodljive za zdravje.”

 

– Tadeja Muck, redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo, NTF

Znanje 3D tiska bi lahko v prihodnosti tržili tudi s pomočjo tako imenovanih 3D tiskarn, kjer bi si posamezniki lahko odtisnili želene 3D izdelke. Ena izmed tržnih niš se kaže v obliki 3D kavarn, kamor lahko odnesete datoteko z želenim 3D izdelkom. Tega vam izdelajo, medtem ko vi spijete svoj kapučino. Če pa ne želite ostati v preteklosti, lahko v korak s časom stopite tudi s pomočjo brezplačnih delavnic “3D tisk za vse”, ki jih enkrat mesečno organizira podjetje ITehLab.