Na piedestal

White Stain s prvencem ”Attached” – premiera!

White Stain foto_Božo Kodrič & Maks Pust
White Stain
foto: Božo Kodrič & Maks Pust

Serijo premier v oddaji Na piedestal smo nadaljevali z ljubljansko skupino White  Stain. Pred uradnim izidom smo premierno predstavili njen prvenec z naslovom ”Attached”.

Melodična punkrock zasedba White Stain skuša v okviru žanra glasbe z dolgo in izčrpno tradicijo ustvariti modernejši zvok, ki se napaja tako v bolj hardcore ritmičnih vzorcih kot melodičnih, vokalnih in kitarskih linijah pa tudi posameznih disharmoničnih riffih. Inovativnosti je skupina zavezana tudi v besedilih, skozi katera izraža svojo željo po večji družbeni in individualni ozaveščenosti ter razvoju kritičnega mišljenja vsakega posameznika.

To je tudi eden od razlogov za to, da skupina v šestih letih ustvarjanja ohranja ”d.i.y. etiko”, intenzivno sodeluje s tujimi skupinami. S tem načinom dela je uspela predstaviti svojo glasbo na približno WS Affected album cover  risba Uroš Kegl avt. dizajna150 koncertih po Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Italiji, Češki, Slovaški, Poljski, Madžarski, Srbiji in Romuniji. Leta 2011 je skupina White Stain izdala EP ”Evolution”. V letu 2012 pa se je skupina po tehtnem premisleku odločila, da opravi nekaj menjav na instrumentih znotraj obstoječe zasedbe in tako nadaljuje svojo pot kot trio, v katerem delujejo in ustvarjajo:  Maks Pust – bas, vokal, Gregor Dražil – kitara, vokal in Jure Dolamič – bobni.

Rezultat letošnjega studijskega dela  je prvenec z naslovom Attached. Na njem je skupina intenzivno delala od julija. Na plošči je deset skladb – izbor skladb, ki so nastajale v zadnjih štirih letih.

Pred ljubljansko koncertno premiero prvenca bo White Stain nastopil na koncertih italijansko-francosko-belgijske turneje.

Koncertna premiera skladb iz (pre)dolgo pričakovanega albuma, kot tudi izvedba nekaterih starejših komadov, ki se sicer le redko znajdejo na repertoarju, bo na dan izida prvenca – v soboto, 29. novembra 2014, ob 21.30. Na velikem koncertu v malem Orto baru v Ljubljani se bo ob tej posebni priložnosti skupini White Stain na odru pridružilo nekaj bolj in nekaj manj pričakovanih gostov.

Pred uradno izdajo, koncertno premiero in evropsko koncertno turnejo je bila  10. novembra radijska premiera skladb s prvenca ”Attached” ljubljanskega tria White Stain v oddaji Na piedestal  na Valu 202.