OkušeVALnica

Frtalja: Včasih jed revnih, danes hitrih ljudi

Foto: Miha Peterlič, Dober tek

Povabili smo se na tradicionalno jajčno jed, ki je doma na Primorskem – frtaljo!

O frtalji smo razpravljali s primorsko stroko Matejem Tomažičem iz vipavske Majerije, poznavalkama Magdo in Vilmo in z ljubiteljskimi okuševalci Sanjo Gornjec, Nino Jakopin in Matejem Grudnom.

Okusne zanimivosti:

– Frtalja je jed revnih ljudi. Kokoši so bile pač vedno pri hiši, zato so bila tudi jajca.

Znanstveno ime za beljak je albumin.

Pankerji uporabljajo jačni beljak za utrjevanje irokeze.

Slovenci povprečno pojemo 10 kilogramov jajc letno, to je 173 jajc.

Leta 2013 so slovenske kokoši  znesle 358 milijonov jajc.

Okusne debate:

 

Oddaja nastaja v sodelovanju z revijo Dober tek.