Evropa osebno

“Slovenija? Ustrašila sem se, da se selimo v Sibirijo!”

"Ko prideš v novo mesto, vedno potrebuješ nekoga."

aurore sila
foto: SILA

Aurore Breton je Parižanka, ki je z možem in tremi otroki pred dobrim leto prišla v Ljubljano. Razlog je bil moževa služba: “Ko mi je mož povedal, da gremo v Slovenijo, sem mislila, da gremo v Srbijo. Ne, oprosti, ne v Srbijo, ampak Sibirijo. Prava nočna mora. No, že naslednji teden je bila v eni od francoskih ženskih revij štiristranska reportaža o Ljubljani, s čudovitimi poletnimi fotografijami. Mislila sem si, dobro, pa poskusimo.”

In dejansko je tukaj našla super mesto, še posebej prijazno družinam. Ker je pogrešala svojo službo (v oglasnem podjetju je delala kot prodajni direktor), se je takoj lotila iskanja in službo tudi našla.

“Šla sem na splet in se prijavljala in včlanjevala povsod. Dva dni po tistem, ko smo prišli v Slovenijo, sem bila že na srečanju članic SILE (Slovensko mednarodno združenje žensk), poznala nisem nikogar in moja angleščina je bila obupna. SILA je postala moje prvo socialno omrežje v Ljubljani. Ko prideš v novo mesto, vedno potrebuješ nekoga.”

Danes je že podpredsednica SILE, skupaj z ostalimi tujimi ženskami v Sloveniji prihodnjo soboto (29.11.) organizirajo že 21. dobrodelni Bazar. Pohvali se, da je to največji dobrodelni dogodek v Ljubljani na katerem bodo postavili več kot 40 stojnic, ki bodo predstavljale ravno toliko različnih držav: “Pričakujemo 10 tisoč obiskovalcev. Res bi radi naredili velik dogodek in zbrali čim več sredstev za 10 izbranih organizacij.”

In kaj Aurore Breton dela takrat, ko ni zaposlena s svojo družino ali SILO?

Rada opazujem, ali stereotipi o posameznih državah držijo. In v večini primerov res držijo? Kaj sem opazila pri Slovencih? Rekla bi, da Slovencem veliko pomeni družina, veliko več kot Francozom. Takoj pa tujec opazi tudi te ogromne hiše za tri generacije. Nikoli in nikdar ne bi hotela živeti s taščo. Ni šans. Tudi z mamo ne.”