Ime tedna

Na gori jih ni zmotil niti medved

Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen so z novo smerjo v Indiji dosegli najpomembnejši slovenski alpinistični dosežek letos.

Alpinisti
Aleš Česen med plezanjem po najtežjem delu smeri, živem ledu.
foto: Marko Prezelj

Ime tedna so postali Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen, alpinisti, ki so v indijski Himalaji splezali že nekajkrat alpinistično neuspešno  “napadeno”  novo smer v severni steni Hagshuja, označeno z najvišjo težavnostno stopnjo, kar je najpomembnejši slovenski alpinistični  dosežek letos.

“Na vrhu je bilo malo časa za uživanje, smo si pa dali duška tik pod njim. Vreme je bilo lepo,” pripoveduje Luka Lindič. Luka Česen dodaja: “Panike ni bilo, tudi ko smo nadaljevali s plezanjem v noč.”

Načrtov jim ni preprečil niti medved, ki jih je redno obiskoval v taboru. “Ko smo se prvič srečali smo se nekoliko prestrašili, potem pa že kar navadili drug na drugega.”

“Naša prednost je bila tudi generacijsko mešana alpinistična odprava. Takšna kombinacija je prinesla uspeh.”

Luka Lindič

Kandidata sta bila tudi:

Otmar Zorn iz podjetja Varsi, ki mu je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije podelila letošnje  priznanje Podjetnik leta, najstarejše slovensko priznanje slovenskim podjetnikom. Njegovo podjetje je edino v Evropi, ki izdelujejo varistorje, ki pred udari strel zaščitijo vse, od televizorja do vetrnih elektrarn.

Vlado Novak, igralec, ki so mu ob zaključku letošnjega 49. festivala Borštnikovo srečanje podelili najpomembnejšo nagrado, Borštnikov prstan. V bogati gledališki karieri je odigral prek 120 gledaliških vlog, med njimi tudi izjemne karakterne, pa tudi številne televizijske in filmske, poznane najširšemu občinstvu.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.