Afganistanski dnevnik

Nogomet s preluknjano žogo

Prisotnim ni bila všeč pretirana pozornost, ki sem jo v sirotišnici namenil otroku z duševnimi težavami, zato so ga preprosto odgnali.

cetrti dan 055
foto: Gorazd Rečnik

Herat je zabeležil pomembno zmago v afganistanski ligi. Zdi se, da je nogomet tukaj pomembnejši od političnih preigravanj. V sirotišnici, ki sem jo obiskal, ga igrajo s preluknjano žogo.

Med udarci na gol mimogrede pade tudi kakšna klofuta na glave mlajših stanovalcev, a zaposlene to ne moti. Fant z najdaljšo sirotiščnično kariero je klofute delil s tako lahkoto, kot da je to najbolj normalen vzgojni ukrep na svetu.

Do pred kratkim je sirotišnico vodila afganistanska nevladna organizacija, vendar se je njen glavni uradnik naveličal prostovoljenja in je preprosto dal odpoved. Zdaj ni nikogar, ki bi urejal stvari.

Otrokom v sirotišnici največ težav povzroča onesnažena voda, toda osebje kot najbolj prioritetni problem izpostavi stare avtomobile, ki porabijo preveč goriva. Želijo si novih avtomobilov za razvažanje otrok v šolo.

Sicer pa imajo v sirotišnici najboljšo učenko v celem Heratu. Je v 12. razredu, vse teste do zdaj je pisala 100%. Sirota je genij v matematiki, njena enačba za Afganistan pa se izide le ob povezovanju in združevanju tako Afganistana kot celotnega človeštva.

Na fantovskem oddelku je otrok s težavami v duševnem zdravju. Prisotnim ni bila všeč pretirana pozornost, ki sem mu jo namenil, zato so ga preprosto odgnali. Živi v posebnem prostoru.

Zdi se, da je preganjanje norcev stran z vidnega polja globalni fenomen, le da to pri nas počnemo bolj v rokavicah.

Zagotovo se bo kmalu našel kak donator, ki bo na veliko začel graditi norišnice in v njih zaposlil lokalne strokovnjake za elektrošoke. Zastavlja se mi vprašanje, kdo je zares nor. Ti, ki sekajo glave, ali ti, ki se jim od tega zmeša.

Zjutraj sem pri zajtrku končno prvič videl še enega gosta v hotelu. Ta hotel je včasih bil poln, zdaj pa se tujci zaradi negotovosti zaradi volitev bojijo in ne prihajajo več v Herat. Število gostov je upadlo vsaj za 80 odstotkov. Danes je petek, tukaj dan za počitek.

Fant, ki pravi, da bo nekoč predsednik.

Fant, ki pravi, da bo nekoč predsednik.

Vsebine nastajajo v okviru Sloginega projekta “Svetovljanska Evropa”.