Evropa osebno

“V vojsko so me vpoklicali zaradi kriminalne preteklosti”

Od mladosti zaznamovane s kriminalom prek zaporov in petih vojn do petih romanov

578930_114373792041564_546850983_n
Nikolaj Lilin
foto: Facebook

Nikolaj Lilin je psevdonim ruskega pisatelja Nikolaja Veržbickega, rojenega v nekdanji Sovjetski zvezi, danes pa je naturalizirani Italijan. Pri komaj 34. letih si je Nikolaj nabral življenskih izkušenj za nekaj življenj, usoda ga je premetavala po Rusiji in nekdanjih sovjetskih republikah, Bližnjega vzhoda prek Irske dokler se ni ustalil v Italiji.

“Zgodilo se je pač tako, da se je v Italijo, po vseh žalostnih dogodkih v 90-ih letih, preselila moja mama. Bala se je za svoje življenje, očeta so večkrat poskušali ubiti. Ampak napetosti so bile med odraslimi, nas, otrok, se niso dotikali. Odrasli so zbežali. Mame nisem videl deset let.”

Uradno je njegov rojstni kraj v Republiki Moldaviji, dejansko pa v Pridnestrski republiki, ki sicer ni mednarodno nikjer priznana država. Čeprav nima dobrega mnenja o zdajšnjih ruskih oblasteh in Putinu, obsoja ukrajinske oblasti zaradi državljanske vojne, ki so jo po njegovem ukrajinski nacionalisti zakuhali čisto po nepotrebnem.

Od mladosti zaznamovane s kriminalom prek zaporov in petih vojn do petih romanov, po prvencu so posneli celo film z Johnom Malkovichem v glavni vlogi. V slovenščino sta prevedeni dve knjigi – Sibirska vzgoja in Prosti pad.

Z ženo in  dvema hčerkama živi in dela v  Milanu. Vseh pet roanov je napisal v  italijanščini, kar je za človeka, ki se je jezika naučil šele odrasel velik podvig.