Poslovne krivulje

Naučimo se razmišljati!

Intervju z dr. Edwardom de Bonom o tem kako ustvarjati sveže ideje in kreativno razmišljati.

2488634697_a95b772d31_o
Dr. Edward De Bono
foto: Forum PA

Po dokončani formalni izobrazbi in vstopanju na trg dela marsikdo ugotovi, da kljub vsemu – v navednicah – piflanju poleg strokovnega znanja ni pridobil določenega orodja, ki ga delodajalci zahtevajo. Govorimo o tako imenovanih mehkih veščinah, kot so na primer generiranje idej in kreativno razmišljanje. Te pa preko svojih del, na primer Lateralno razmišljanje, Šest klobukov razmišljanja in metoda CoRT uči dr. Edward de Bono. Malteški mislec, zdravnik in psiholog velja za vodilno svetovno avtoriteto na področju kreativnega razmišljanja in neposrednega učenja kot spretnosti. Njegovih metod se z namenom doseganja boljših rezultatov poslužujejo izobraževalne institucije in podjetja po vsem svetu, tudi že nekatere šole v Sloveniji.

De Bono pravi, da smo ljudje usmerjeni tako, da že od prazgodovine iščemo neke standardne objekte, ki jim pripisujemo standarden pomen. Če pa se zgodi kaj nestandardnega, si tega ne znamo več pojasniti. Marsikaj bi lahko spremenili tako, da bi učenje razmišljanja vpeljali v izobraževalne institucije. Sam pričakuje, da bi se to lahko zgodilo že v prihodnjih 20. letih.

“Sam sem bil na mnogo univerzah, na primer na Oxfordu, Cambridgu, Harvardu. Tam učijo zgodovino, analiziranje stanja in kako raziskovati, ne učijo pa, kako razmišljati. V naslednjih 20. let pričakujem, da bomo dobili predmet, ki se imenuje razmišljanje.”
dr. Edward de Bono

De Bonov najnovejši projekt usmerjen na Kitajsko, kjer pričakuje, da bo preko raziskave, ki vključuje 680.000 šol, v 20-ih letih s svojimi metodami dosegel, da bo Kitajska postala kot pravi najbolj kreativna država na svetu.