Ime tedna

Slovenija je svetovno središče krasoslovja!

"Teren čedalje bolj pogrešam, vendar je na žalost časa vse manj."

martinknez
foto: Arhiv KJUC

Izbrali ste novo ime tedna! Največ glasov je dobil Martin Knez z Inštituta za raziskovanje krasa. Krasoslovec je eden najbolj zaslužnih, da je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo v Postojni imenovala prvi Unescov sedež v Sloveniji. Med 800 sedeži v 132 državah je eden redkih, ki se ukvarja z naravoslovjem in izobraževanjem ter edini, ki se ukvarja s krasoslovjem.

"Zasluge za pridobitev Unescovega sedeža v Sloveniji gredo tudi 70-letni dediščini trdega dela celotnega inštituta. Zato smo nekako tudi čutili, da bo naša vloga na Unescu dobro sprejeta."

Krasoslovje je tudi nova popularna študijska smer na Univerzi v Novi Gorici. "Dobivamo veliko prošenj za študij tudi iz tujine. Zanj se zelo zanimajo Azijci, predvsem Kitajci, saj kras prekriva kar pol milijona kvadratnih kilometrov Kitajske."

"Bili smo prvi raziskovalci krasa v Združenih arabskih emiratih, kjer bo prihodnje leto v Abu Dabiju krasoslovno srečanje."

Kandidata sta še bila:

Denis Jašarević – Gramatik, glasbeni producent, eden najuspešnejših slovenskih glasbenikov v ZDA in svetovno znani zagovornik digitalne svobode, ki je kariero zgradil na prosti izmenjavi glasbe. Vstopnice za enega redkih domačih nastopov so tako za prvotno lokacijo kot Križanke pošle v rekordnem času.

Jure Daić, eden izmed desetih najboljših potapljačev na vdih na svetu, ki je na Hrvaškem postavil nov državni rekord v globinskem potapljanju na vdih. V disciplini spremenljiva obtežitev se je potopil 106 m globoko, svetovnega rekorda pa mu zaradi tehničnih težav in slabega vremena ni uspelo postaviti.

______________________

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.