Aktualno

Za vsak utrinek ena želja

Vrhunec meteorskega roja Perzeidov

Noč z 12. na 13. avgust ni bila posebna posebna le zaradi zelo svetle lune, ki se te dni  sprehaja po nebu, temveč v njej svoj vrhunec doseže vsakoletni meteorski roj Perzeidov.

O Perzeidih smo se pogovarjali z astronomom Hermanom Mikužem s Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani, na plano pa smo izvlekli tudi nekaj podrobnosti o tem, kako ti zanimivi astronomski pojavi niso bili tuji niti v naši ljudski dediščini.

Perzeide, ki jih je za sabo pustil komet Swift Tuttle, je odkril belgijec Adolphe Quetelet. Že leta 1835 je objavil, da meteorji, ki so pogosti avgusta, prihajajo iz ozvezdja Perzej.”Ti ostanki so majhni delci prahu ali peska, ki zaradi trenja v Zemljini atmosferi razpadejo in zgorijo, kar vidimo kot meteor,” je pojasnil Herman Mikuž s Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Herman Mikuž s Fakultete z matematiko in fiziko v Ljubljani

Herman Mikuž s Fakultete z matematiko in fiziko v Ljubljani

Za letos napoved 60 meteorjev na uro

Za opazovanje Perzeidov ne potrebujemo posebne opreme, pravi Mikuž. Najbolje je, da gremo daleč stran od osvetljenih krajev, se uležemo na blazino in samo opazujemo. Gostota utrinkov je po njegovih besedah odvisna od tega, “v kateri del meteorskega vlakna zadene zemlja. Če je ta gostejši, je teh dogodkov več, sicer manj. Letos ni predvideno, da bi bilo teh dogodkov veliko.”

Opazovanja bo motila tudi zelo svetla Luna, ki vzide ob 20.26, zaide pa ob 6.46. “Najbolj moteče je, da bo polna luna praktično celo noč. Zaradi tega bo nebo svetlejše in bo težje videti šibkejše meteorje,” je še dodal Mikuž.

Vidimo lahko veliko meteorjev, a bo treba zelo pozno spat ali pa vstati zelo zgodaj,” pravi Majda Kamenšek Gajšek iz astronomskega društva Kosci. “To pa zato,” nadaljuje, “ker je ozvezdje Perzeja, od koder navidezno prihajajo meteorji, na severovzhodu obzorja in vzhaja po 22. uri. Na svoji poti okrog Severnice se ozvezdje nato dviguje vse više, skoraj do zenita, zato jih največ vidimo med polnočjo in jutranjo zarjo.”

Utrinki kot duše in povod za želje

Komet Swift Tuttle, ki je za sabo pustil Perzeide, so na Kitajskem opazovali že leta 69 pr. n. š. Pa tudi opazovanje Perzeidov je že zelo staro.

“Že Kelti so verjeli, da so to duše, ki se spuščajo na Zemljo, Rimljani pa so menili ravno obratno: da so to duše, ki zapuščajo planet. Se pravi, zvezda, ki se utrne, je življenje, ki se je utrnilo.” – Majda Kamenšek Gajšek

Tudi v slovenskem ljudskem izročilu so poznali Perzeide, le da pod imenom solze svetega Lovrenca.

“Če greš na tisti večer, preden ima sveti Lovrenc god, na Cerkniško jezero sedet na skalo in ko vidiš, kako zvezde dol padajo, vidiš solze svetega Lovrenca. In stari ljudje pravijo, da kolikor jih pade čez nebo, toliko želja se ti uresniči.” – Ljoba Jenče